Totalna rasprodaja na Zagrebačkoj burzi: Ulagači u panici, samo dvije dionice u plusu

Foto: Sinisa Sunara / Cropix

Jučerašnja panika na Zagrebačkoj burzi, uzrokovana strahom ulagača od širenja koronavirusa u hrvatskom susjedstvu, nastavila se i na današnje trgovanje totalnom rasprodajom.

Burza je jutros startala s debelim minusima, a od svih vrijednosnih papira samo dvije dionice i obveznica Ministarstva financija (za koju se inače kaže da je sidro tržišta i koja je uvijek u plusu) bilježe rast vrijednosti, sve ostalo je “u crvenom”.

Svi indeksi zagrebačkog tržišta kapitala, osim obvezničkih, jučerašnje trgovanje završili su s padom većim od četiri posto, što nije zabilježeno u zadnjih devet godina – dionički indeks pao je za 4,91 posto, elitni indeks kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom i prometom Crobex10 u minusu je 4,31 posto, indeks dionica industrijskog sektora pao je čak 7,01 posto, a indeks dionica građevinskog sektora za 5,84 posto.

Rasprodaju na burzi očekivano predvode dionice turističkog sektora, uz one iz prijevozničkog, pa su očekivano tijekom ponedjeljka, primjerice, dionice Vamalar Riviere izgubile su 5,9 posto vrijednosti, Arena Hospitality Group-a 6,7 posto, a Maistre 5,2 posto.

Dionice turističkog sektora pad su nastavile i u utorak ujutro, a dvoznamenkaste minuse od jutros bilježe dionice Luke Ploče i Jadragenta, dok su među većim gubitnicima Viro, Perrokemija i Ericsson Nikola Tesla.


Komentari