Tonino Picula: Putin zaboravlja da i drugi imaju nuklearno oružje

Foto: NU2 / HRT

Europarlamentarac Tonino Picula gostovao je kod Aleksandra Stankovića u Nedjeljom u 2 komentirajući aktualnu vanjskopolitičku situaciju. Nedavno je bio u mirovnoj misiji u Ukrajini i tada je izjavio kako bi sukob Rusije i Ukrajine bio poguban za Europu, prenosi HRT.

“Svakako bi bio izrazito poguban za Ukrajinu kao najveću žrtvu, ali sigurno u nekoj vremenskoj perspektivi i za samu Rusiju. Rat je zapravo otvorio sve moguće opcije, vrlo je teško predvidjeti kako će se rat dalje odvijati, kao što su mnogi vjerovali da rata neće biti”, rekao je Picula.

Prijetnja nuklearnim oružjem

Na činjenicu da ima 6000 atomskih bombi Tonino Picula je rekao kako Putin računa na generirani strah Zapada od nuklearne sile kojom raspolaže pa bi trebalo njegove političke zahtjeve vrlo ozbiljno shvatiti, prenosi HRT.

“No Putin zaboravlja da i drugi imaju nuklearno oružje i da također žele braniti svoj način života, slobodu i granice. No nitko nije tako brahijalno prekršio postojeći međunarodni poredak koji se još ustanovio 1944. godine u San Franciscu prilikom uspostavljanja UN-a. Na kraju krajeva Putin je stavio ad acta sve ono što se postiglo u hladnom ratu završnim dokumentom iz Helsinkija 1975. Želio je resetirati sve kolektivne mehanizme globalne sigurnosti, a da stvar bude i ciničnija, to su upravo napravili kad je Rusija predsjedala sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a”, istaknuo je Picula.

Kako prenosi HRT, EU zastupnik Picula smatra da do svega ovog ne bi došlo da je Putin iskreno i ozbiljno razgovarao s kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Foto: NU2 / HRT

Može li se zaustaviti rat?

“Oni ih je izigrao i kupovao vrijeme i znao je već tog trenutka da će pokrenuti invaziju”, naglasio je Picula.

Osim sankcija i slanja oružja Ukrajini, ozbiljnu inicijativu predložio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, da se sjedne i pregovara u Turskoj.

“Ali pitanje je je li to bezuvjetno. Moskva traži da se Ukrajina preda, što je potpuno neprihvatljivo. Ušli smo u neizvjesnu fazu rata”, rekao je Picula, zaključivši kako je Putin mislio da će s nekoliko brzih prodora eliminirati oružani otpor Ukrajinaca.


Komentari