Tomislav Ćorić objasnio kakvi su planovi za godinu oporavka: ‘Ovaj slijed događaja ne može činiti ugodu’

Pixsell/Dusko Jaramaz

Ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Ćorić gostovao je na Novoj TV gdje je otkrio kako ekonomski opstati u korona vremenima novog normalnog, piše Dnevnik.

“Sindikalna strana je zauzela svoje stavove, pripremajući se za dijalog, međutim to je nešto što je zapravo karakteristično za ovakve situacije i faze i to nas ne čudi. Naš stav je da moramo stavke proračuna vrlo obazrivo planirati. 2021 godina, kao godina oporavka zahtijeva da moramo racionalno pristupiti financijama.

To znači da napore moramo usmjeriti ka apsorpciji EU sredstava. Sve treba biti predmet propitivanja, osim mirovina i na taj način ćemo se postaviti prema sindikatima”, kazao je ministar odgovarajući na pitanje kako misli riješiti prijepore sa sindikatima.

Nade svi polažu u 22 milijarde iz EU, dok ministar ponavlja da “otpornost domaćeg gospodarstva treba povećati ulaganjem u proizvodne djelatnosti”.

Naveo je, također, koje su to proizvodne djelatnosti prema kojima se treba usmjeriti da bismo bili konkurentni na europskom tržištu.

“Proteklih nekoliko tjedana sam naglašavao da se moramo okrenuti uspješnim pričama, a to su farmaceutska industrija, prehrambeno-prerađivačka, ICT industrija, dakle dobar dio naših resora nije u lošoj poziciji. Inzistirat ćemo da se EU sredstva upute u smjeru gospodarstva. Sada je vrijeme da EU novac bude usmjerena u realni sektor”.

Napomenuo je pritom i gdje je okvir za te investicije kada su kod nas sigurna jedino radna mjesta koja se plaćaju iz proračuna.

“Ako pronađete nišu, svaka djelatnost može biti konkurentna”, napominje.

Na pitanje tko točno i što radi na nacionalnoj razvojnoj strategiji, ministar je odgovorio: “Prošli utorak smo imali sastanak na kojem smo raspravili o smjerovima. Do 15. listopada bit će gotov taj dokument. U prvi plan stavit ćemo projekte koji su u visokoj fazi spremnosti”.

Komentirao je i slučaj snimke Vilija Beroša i liječnice s iskaznicom HDZ-a Dijane Zadravec, kao i činjenicu da je njegov pomoćnik u istrazi o Josipi Rimac.

Na pitanje je li mu neugodno i što će biti ako njega pozovu na razgovor u USKOK, odgovorio je: “Svima onima koji se bave javnim poslom ovaj slijed događaja ne može činiti ugodu, svi koji rade javni posao moraju ga raditi tako da štite interese RH. Javni dužnosnik mora raditi u skladu sa zakonom i tu alternative nema”, uvjeren je ministar.

Rekao je da su kod novih imenovanja napravljene provjere, a naveo je da nije moguće unaprijed utvrditi što će se događati.

O planovima za Inu kaže da je prije nekoliko dana dao hodogram aktivnosti za tu kompaniju. “Nastavljamo s tim procesom, stiglo je financijsko izvješće, sada nam slijedi Savjet za Inu, a onda slijedi komunikacija s mađarskom stranom”, zaključio je.

Komentari