TODORIĆ SE ŽELI BOGATITI NA VRTIĆKOJ DJECI: Od roditelja tražio autorska prava za ‘poruke o sreći’ (FOTO)

Pixabay

Todorić je od roditelja zatražio da mu besplatno prepuste autorska prava na poruke njihove djece.

U vrtićima diljem Zagreba od roditelja je zatraženo da potpišu izjave u kojima se besplatno odriču autorskih prava na djela svoje djece. Oni bi tako “poruke o sreći” prepustili na korištenje Savezu sruštava Naša djeca Hrvatske koje u suradnji s Todorićevom Jamnicom prikupljaju dječje poruke.

Torić tako zapravo preko Saveza DND traži autorska prava od djece i to na vrijeme od pet godina kako bi mogao korisiti njihove poruke i crteže. U jamnici nisu htjeli otkriti što će s porukama i crtežima, ali u Savezu DND bili su pričljiviji.

Evo što Todorić predo Saveza DND traži

Neki roditelji su s punim pravom odbili potpisati gotovo neograničeno iskorištavanje vlastite djece i njihovih radova.

“Dajemo suglasnost Savezu društava naša djeca da koristi autorsko djelo i ostvaruje autorska prava na autorskom djelu i to na porukama i crtežima prikupljenim u akciji “Poruke djece o sreći”, ostvarenoj u Suradnji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Jamnica d.d.

Ovim putem prenosimo na Savez pravo korištenja autorskog djela i ostvarivanja autorskih prava na autorskom djelu, čime Savez stječe neograničeno pravo korištenja autorskog djela na način na koji hoće i koliko puta hoće na području RH, BiH, Crne Gore, Slovenije, Srbije, Mađarske, Kosova, Makedonije, Slovačke i Češke, a u skladu s etičkim kodeksom partnera.

Korištenje prava autorskog djela posebno obuhvaća pravo umnožavanja, distribucije, korištenja u reklamne i promocijske svrhe i pravo iskorištavanja može prenijeti na treće osobe, partnere i suradnike.

Pravo iskorištavanja autorskih djela po ovom Ugovoru vremenski su ograničena na razdoblje od 1. studenog 2016. do 1. studenog 2021. godine“, stoji na formularu kojeg su roditelji dobili u vrtićima.

Index.hr
Index.hr

U Jamnici ne govore puno, a Lovrićev ured zna za sve

Savez DND dogovorio je s Gradskim uredom za odgoj i obrazovanje podjelu formulara u vrtićima.

Iz Jamnice nisu otkrili kako će iskoristiti poruke i crteže ni hoće li se oni naći na njihovim bocama s vodom.

“Jamnica d.d. uključila se u projekt Saveza društava Naša djeca, koji već godinama prikuplja poruke djece odraslima. Cilj ovog projekta, jest poticanje kreativnosti i izražavanja dječjeg mišljenja te se sudjelovanje u njemu odvija uz poštovanje svih prava i sigurnosti djece. U prilog tome govori i stečeni ugled partnera u projektu; Jamnice d.d. kao tržišnog lidera u svojoj djelatnosti i društveno odgovorene kompanije te udruge Savez društva Naša djeca o čijem renomeu govori i više od 60 godina postojanja i njihovo dugogodišnje iskustvo rada s djecom.

Svi uključeni u projekt dobili su sve detaljne informacije o njegovom tijeku i namjeni, a ako se donese odluka o njegovoj potpunoj realizaciji bit će nam zadovoljstvo prezentirati vam ga u cijelosti”, stoji u odgovoru Jamnice d.d. za Index.hr.

Nešto pričljiviji su ipak bili u Savezu DND, iz kojeg su kazali da je moguće da se dječje poruke nađu na Todorićevim bocama.

Dječja kreativnost na marketinškom proizvodu

“Sve informacije o ovoj akciji upućene su svim uključenim osobama na početku ove akcije te se je sukladno s time uvažilo mišljenje svakog voditelja društva, odgajatelja, nastavnika i naravno roditelja te najzad i samog djeteta koje je volju i želju za sudjelovanjem izrazilo potvrdno ili niječno i u pogledu poruka i u pogledu crteža.

Napominjemo da smo u ovoj fazi projekta vrlo radosni što je akcija pisanja poruka djece odraslima na temu sreće imao veliki odaziv u Društvima Naša djeca, vrtićima i školama, što pokazuje da su odgojno-obrazovne ustanove prepoznale ovu akciju i vrijednost ovog projekta i suradnje sa Savezom društava Naša djeca, kao i vrlo kreativnu mogućnost da izvorno dječje poruke i misli o jako važnoj temi kao što je sreća mogu na jedan spontan i kreativan način imati vidljivost kroz marketinški proizvod, kao što je voda u boci”, stoji u odgovoru Saveza Društava Naša djeca za Index.

“Akciju provode Društva Naša djeca u gradovima i općinama, a Savez DND prikuplja i objavljuje originalne dječje poruke i crteže u zborniku “Poruke djece odraslima”.

Tijekom tih 25 godina trajanja akcije, prikupljeno je više od 10 000 dječjih poruka ili zrnca dječje mudrosti, objavljenih u 17 zbornika “Poruka djece odraslima”. Pritom su s djecom obrađivane različite teme (o sreći, ljubavi, obitelji, željama, igri…) kako bi djeca mogla izraziti svoje mišljenje, uputiti ga odraslima na originalan način i kako bi se potakla dječja participacija u javnom životu te kako bi se i tim putem ostvarilo zagovaranje dječjih prava što je ujedno i jedan od strateških ciljeva Saveza društava Naša djeca Hrvatske i svih njegovih društava diljem RH.

Savez DND-a, promičući aktivno dječje sudjelovanje i pravo djeteta na izražavanje mišljenja putem poruka djece odraslima nastoji ostvariti i apelirati odrasle da je glas djece važan. Ovom akcijom tako široj javnosti, pogotovo odraslim članovima društva koji donose odluke važne za djecu, dječje poruke i glas djece potiču ih na to da je položaj djeteta u društvo vrlo važan i da mišljenje djece treba uvažavati.

Kako je to jedna od akcija i aktivnosti Saveza koju je Jamnica u okviru svojeg društveno odgovornog projekta “Jana – voda s porukom” prepoznala Savez DND Hrvatske i Jamnica d.d. započeli su partnerstvo i prvu fazu prikupljanja izvornih dječjih poruka i crteža za potrebe tog projekta. Napominjemo da ovakva vrsta društvenog odgovornih projekata i međusektorske suradnje poslovnog i neprofitnog sektora je uobičajena praksa filantropije i potpore civilnog društva u svijetu, a zadnjih godina i u Hrvatskoj”, stoji u odgovoru Saveza DND.

Sudjelovanje je dobrovoljno

Istaknuli su kako je akcija prikupljanja poruka djece na temu sreća proveli u suradnji s Društvima Naša djeca diljem Hrvatske, Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport i u brojnim vrtićima i školama u Gradu Zagrebu.

Za potrebe prikupljanja poruka, kao i za potrebe fotografiranja radionica crtanja i pisanja poruka, Savez DND, “u dogovoru s partnerima iz Jamnice, kao nositelj akcije, je u skladu s etičkim načelima zamolilo, navode, službeni i pismeni ulazak u obrazovne ustanove od strane odgovorne osobe vrtića/škole kao i suglasnost obaju roditelja za svako dijete koje je sudjelovalo u radionici pisanja i crtanja poruka”.

To u prijevodu znači da je je svako sudjelovanje u ovoj akciji dobrovoljnog tipa te je participacija svakog djeteta provedena tako da se roditelje obavijesti usmeno putem odgajatelja u uključenim vrtićima, nastavnika u uključenim školama te putem voditelja društava Naša djeca Hrvatske koja su se odazvala na sudjelovanje u akciji.

“Sukladno sa zakonskom i pravnom zaštitom dječjih prava naravno da su u skladu s pravnom praksom partnera (Jamnice d.d.) izrađene i suglasnosti roditelja o participaciji svakog djeteta u akciji koje se je svakom roditelju dalo na razmatranje i svojevoljan pristanak ili nepristanak o sudjelovanju njegovog djeteta, s jasno navedenom namjerom u koje svrhe će poruka odnosno crtež koristiti. Ono dijete koje nije imalo potrebnu suglasnost izuzeto je iz fotografiranja i ustupanja njegove poruke.

Oni roditelji koji se nisu složili putem suglasnosti da prikupljene poruke budu korištene u komercijalne svrhe te poruke/crteži bit će izuzeti iz cijelog projekta”, kažu u Savezu DND.


Komentari