TODORIĆ PREMIJERU I BORG-u NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA: ’Di si sad?’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ivica Todorić, nekadašnji čelnik Agrokora gostovao je na N1 gdje se osvrnuo na odluku Visokog kaznenog suda kojom se propituje zakonitost vještačenja u slučaju Agrokor.

“Ja bih htio kazati, ovdje kod nas u Hrvatskoj, vladavina prava je dosta ugrožena i u tom smislu, dok u većini sudova rade pošteni ljudi koji i korektno rade posao, ima i situacija da država utječe, pogotovo tamo gdje ima interes. Ovdje smo dobili odluku suda unutar sustava hrvatskog pravosuđa koja je, ja bih rekao, korektna”, govori.

Podsjetio je da je prije četiri godine podigao kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića i korporacije Borg. “U mojim prijavama stoji kako su kretali. To su činili u dva smjera, jedan je da je Agrokor u problemima i treba ga spasiti, a s drugi je da je Todorić u krivičnim radnjama”, tvrdi pa dodaje: “Govorili su da nisam platio porez od 6 milijardi kuna i da sam ja na neke otoke iznio 9 milijardi kuna. Di su sad ti? Di su sad te tvrdnje koji su oni iznosili?”, pita se.

Vještačenje

“Oni su, da bi realizirali svoja dva cilja išli su rušiti bilance. Oni su išli na mene i tu su organizirali KMPG. Horvat, Dalić i kompanija organizirali su način kako to napraviti. Prvi korak bila je dokumentacija kako bi se započeo proces protiv mene. Oni angažiraju neku revizorsku kuću da pokrenu prijavu protiv mene. Ta gospođa je radila na KMPG i ta gospođa danas radi za gospođu Dalić u Podravki”, navodi dalje.

Kaže kako su oni radili za Agrokor iz osobnog interesa. “Razmišljali su tko sada njihovu dokumentaciju vještači. Onda su opet našli svog kolegu da to vještači. Vještačio je dokumentaciju koju je pripremila njihova kolegica. Na prvom ročištu sutkinja nije htjela gledati širu sliku i na koji način je došlo do tog postupka. Ja sad pitam se ovdje, kako je tužilaštvo došlo do Ismeta Kamala, kako je baš našla ove ljude iz KPMG-a iz Poljske?”, navodi.

Ističe i kako imaju svjedoke i znaju tko je ulazio i izlazi iz Agrokora. “Sad nek se usudi taj Ismat Kamal doći ispred nas i pred krivičnim sudom kaže na koji način je došao, kako je radio, otkud je dobivao dokumente. Nevjerojatno, to se jedna grupa organizirala da bi odradila i nisu htjeli dati nekom drugom posao”, kaže.

Ozbiljna stvar

Upitan koliko je novaca na računu bilo kada je izvršna uprava ušla u tvrtku ne odgovara direktno, ali navodi kako su Saboru govorili da je Agrokor ozbiljna stvar pa dodaje kako se 100 milijuna kuna svaki dan slijevalo u Agrokor. “Imao je strašnu dnevnu likvidnost, a nikakve obaveze. Dva mjeseca su me napadali”, ponavlja.

No upitan je zašto se onda zadužio kod ruskih banaka i to pod ogromnim kamatama. “Ja sam među 200 milijuna ljudi, od Poljske, napravio najveću i najuspješniju kompaniju. To je umjetnost, to treba znati”, navodi pa dodaje kako je Ledo platio 23 milijuna maraka, što je, kako on tvrdi, ništa, a od Leda koji nije vrijedio ništa, napravio je, govori, tvrtku koja je vrijedila milijardu. “Imam dokumente. Ja se jesam zaduživao za to, ali sam manje plaćao, nego sam zarađivao vrijednost. Na Ledu sam zaradio čistu milijardu. Mene su kamate koštale, jedno milijardu i 700 milijuna eura je Ivica Todorić plaćao kamate više nego moji konkurenti. Zaduživao sam se jer sam u Hrvatskoj gradio, izgradio sam ogromne tvornice, ogromnu zaposlenost, stvorio sam konkurentnost… Imam odgovor na sve”, odgovorio je Todorić.

Opet govori kako su mu ulaskom u Agrokor namještali pa zaključuje kako ništa nije opljačkao nego je svoju firmu oštetio za milijardu i 200 tisuća kuna. “S druge strane dao sam dokapitalizaciju 180 milijuna eura što je više od svega. Tih 500 milijuna sam sve dao Agrokoru, a 4,18 milijardi kuna sam ja godinama imao potraživanja od Agrokora, da ne govorim da neke zadržane dobiti nisam zadržavao. Pomagao sam svojim novcima financiranje Agrokora. Oni su mene oštetili, ja sam uvijek bio oštećen”, tvrdi.

Hrvatska

Pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Washingtonu pokrenut je postupak, a Todorić tvrdi kako će prva odluka biti donesena u travnju ili svibnju iduće godine, a potom u roku od pola godine i konačna.

“Što se tiče arbitraže, mi ćemo Hrvatsku teretiti i teretimo za silne milijarde eura. Kad se u Hrvatskoj uspostavi vladavina prava, ja ću povući tužbu. U 2017. sam predao osnovanu sumnju za kazneno djelo protiv Borg grupe. Tužilaštvo je odbacilo, onda je to išlo na istražnog suca, on je prepisao odluku tužilaštva, ja sam onda imao pravo na žalbu, još to nisu riješili. Kad riješe, ja imam pravo tužiti sam. Ja sam vani otvorio neke nove procese, vidjet ćete uskoro što će se događati”, govori.

Komentirajući izjavu ministra financija, Zdravka Marića, tvrdi kako od Hrvatske neće uzeti ni eura, a ako dobije milijardu, navodi kako će sve uložiti natrag u Hrvatsku.

Upitan o najavama o prodaji Cibonina tornja, nekadašnjeg doma Agrokora, govori kako se on napraviti toranj i do pet puta veći od Cibonina te kako će to biti fenomenalan posao za Zagreb. “Ja sam siguran da će oni meni vratiti Agrokor, 100 posto! Jer je to napravljeno na kriminalu”, zaključuje.

Komentari