TO NISU SAMO ŽENSKE STVARI: Od 462 oboljele, u Hrvatskoj je od raka jajnika preminulo 308 žena. Evo što sve trebate znati o ovoj bolesti

Foto: Facebook

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja od 2013. godine kao svjetska inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda. Udruga SVE za NJU je članica World Ovarian Cancer Coallition (WOCC) od njezinoga osnivanja, a od 2015. redovito obilježava ovaj dan. Zadnjih godina to čini javnim tribinama i javnozdravstvenim akcijama.

9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika

Istraživanje WOCC pokazalo je da 9 od 10 žena prije dijagnoze ima više simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika, ali nisu prepoznati te da više od 60% žena bez obzira na simptome ne pomisli na rak jajnika. U 70% slučajeva bolest se otkriva u uznapredovalom stadiju. Zdravstvena pismenost u ženskoj populaciji svakako treba obuhvatiti i poznavanje simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika.

To nisu samo ženske stvari

U tu svrhu SVE za NJU je s partnerima Hrvatskim ginekološko onkološkim društvom, Hrvatskim društvom medicinskih sestara tehničara i primalja uz podršku tvrtke Astra Zeneca i World Ovarian Cancer Coallition, i ove godine 7. svibnja 2021. u 11 sati održala virtualnu javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ s liječnicima i bolesnicama na temu prevencije, dijagnostike i liječenja raka jajnika. U diskusiji su sudjelovale predstavnice bolesnica Zrinka Ulovec, Marija Đulabić-Čalić i Veselinka Kastratović te liječnici različitih specijalnosti dr. sc. Pavao Planinić, prim. Višnja Matković,  dr. Jadranka Karuza i dr. Renata Obrad Sabljak. Voditeljica tribine je bila Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć SVE za NJU.

Žene trebaju provoditi redovite ginekološke preglede

Zajednička poruka glasi da žene trebaju poznavati simptome koji mogu ukazivati na rak jajnika kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja. Na te simptome trebaju obratiti pažnju i ginekolozi i liječnici obiteljske medicine. Žene trebaju provoditi redovite ginekološke preglede, a oboljele treba uputiti na liječenje u ustanove u kojima postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje. Iako se radi o raku u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja. Pri tome je naglašena važnost kirurškog liječenja i testiranja na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena koje ženama s dijagnozom visokogradusnog seroznog raka jajnika i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje. Testiranje treba provesti odmah nakon operacije ili biopsije.

U sklopu druge godine kampanje „Ne zaboravi me“ SVE za NJU je omogućila individualno informiranje žena oboljelih od raka jajnika o genetičkom testiranju u terapijske svrhe.

Cjelokupnu snimku stručne tribine pogledajte na Facebook stranici Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika – što treba znati?

Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj su 2018. oboljele 462 žena, a umrlo je 308 žena. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti redovnih ginekoloških pregleda i prepoznavanja simptoma. Rak jajnika se može razviti u svake žene ne postoji test probira za rak jajnika

Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda

Rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika.

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja

Kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125 kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom kod biopsije ili operacije potrebno je provesti genetičko testiranje i utvrditi status BRCA gena kako bi se ženama omogućilo personalizirano liječenje novim inovativnim lijekovima.

O SVE za NJU: Udruga je osnovana 2008., a od 2010. provodi projekt Centar za psihološku pomoć u kome kontinuirano pruža sveobuhvatnu stručnu pomoć onkološkim bolesnicama i članovima obitelji. Provodi brojne programe i javnozdravstvene akcije posebno usmjerene na prevenciju i rano otkrivanje raka u žena te promiče važnost brige o mentalnom zdravlju onkoloških bolesnika u stručnoj i široj javnosti. SVE za NJU je članica nekoliko međunarodnih organizacija, među ostalima i Svjetske koalicije za borbu protiv raka jajnika (World Ovarian Cancer Coalition) od njezinoga osnivanja, a od 2015. redovito obilježava ovaj dan.


Komentari