‘TKO NEĆE ASTRA ZENECU, NAČEKAT ĆE SE’ Došla je prva tura novog cjepiva, a distribucija kreće u ponedjeljak

Foto: Davorin Visnjić/PIXSELL

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 16.800 doza cjepiva AstraZenece koje će od ponedjeljka biti distribuirane diljem Hrvatske za cijepljenje građana, izvijestio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić putem twittera. Milić je uz poruke “Misli na druge” i “Cijepi se” izvijestio i da do kraja mjeseca Hrvatska očekuje isporuku 150 tisuća doza cjepiva tog proizvođača.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u petak je rekao kako cijepljenje počinje idući tjedan i nema razloga donositi preporuku da to cjepivo nije djelotvorno za starije od 65.

“Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Europska agencija za lijekove registrirala to cjepivo u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti”, dodao je. Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio cjepivo, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je cjepivo gotovo 100 posto učinkovito na teže oblike bolesti.

“Stižu i Pfizerovo kao i Modernino cjepivo, tako da ćemo konačno imati dovoljnu količinu cjepiva i konačno ćemo moći započeti drugu fazu nacionalnog plana provedbe cijepljena protiv Covida”, rekla je za HRT Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a.

Slijedi distribucija po županijama. Cijepljenje će započeti po ordinacijama liječnika obiteljske medicine ili punktovima, o čemu će građani biti obaviješteni, a mnoge zanima je li cjepivo sigurno za starije od 65 godina. Neke europske zemlje donijele su odluku da neće cijepiti one starije od 65 godina, međutim u Hrvatskoj kažu da za takvo nešto nema potrebe.

Razlog je premalo ispitanih i nedovoljno informacija o samoj učinkovitosti cjepiva. Svi oni koji su se odlučili primiti neko drugo cjepivo, mogu to učiniti no morat će pričekati do dolaska drugih doza cjepiva.

“Moći će naravno pričekati drugo cjepivo, no tu ima i dosta nesporazuma. Učinkovitost cjepiva u starijih osoba ne znači da je manja. Svako cjepivo koje se daje starijim osobama, izaziva nešto slabiji imunološki odgovor. To je opće poznato, tako je s cjepivom bilo kojeg proizvođača. Što se tiče cjepiva AstraZenece u starijoj dobnoj skupini, bio je premali uzorak, tako da se ne može zapravo tumačiti ta djelotvornost koja je dobivena, i zapravo mi očekujemo podjednaku učinkovitost kao i u ostalim dobnim skupinama. Ukoliko dobijemo nekakve dodatne informacije nakon dodatnog praćenja, naravno da ćemo korigirati tu odluku. Međutim, dokazano je da to cjepivo štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i od smrtnih ishoda, što je najbitnije. Hoćemo li mi dobiti neki blagi oblik bolesti, to stvarno nije bitno jer smo svi preboljeli neke druge viroze, i to nije problematično. Ono što nas zabrinjava u ovoj epidemiji su upravo ti teški oblici bolesti protiv kojih to cjepivo štiti kao i sva ostala cjepiva”, govori epidemiologinja Pem Novosel.

Kad se govori o onima koji su donijeli odluku da se ne bi cijepili, kaže je da oni mogu čekati, ali da ih se mora upozoriti da će se “onda stvarno vjerojatno i načekati”, s obzirom na to da je Moderna smanjila količine cjepiva, kao i Pfizer.

“Sljedećih tjedana, tko se želi cijepiti, preporučamo da se cijepe ovim cjepivom, a oni koji su stvarno odlučili drugačije, moraju čekati”, tvrdi. Distribucija ovog cjepiva kreće u ponedjeljak. Oni koji nisu kontaktirali svoje liječnike kako bi doznali gdje i kada se mogu cijepiti upućuje se na liječnike obiteljske medicine.

U dogovoru s nadležnim zavodima za javno zdravstvo oni će dobiti preciznu informaciju kada će cjepivo biti isporučeno. U nekim županijama će se, osim u ordinacijama liječnika obiteljske medicine, organizirati posebni punktovi za cijepljenje u koordinaciji s Ministarstvom zdravstva.

Rečeno je da su liječnici iz Ministarstva zdravstva dobili dopis da će se organizirati posebni punktovi za cijepljenje, u tu svrhu se formiraju i mobilni timovi, te će biti manje onih koji će cijepiti u samim ordinacijama.

Na razini ministarstva zdravstva također se organizira posebna platforma na koju će se moći prijaviti na cijepljenje svi oni koji to nisu ranije iskomunicirali sa svojim liječnicima obiteljske medicine. Što se tiče samog AstraZenecinog cjepiva, znamo da je ono registrirano za starije od 18 godina, a da je učinkovitost u sprječavanju bolesti 60 posto, ali i da svi oni koji su dobili to cjepivo nisu razvili teži oblik bolesti i nisu bili hospitalizirani.


Komentari