TKO JE TU MAJMUN? Mrzilačke tvrdnje prema vlasti nisu govor mržnje jer vlast nije ranjiva društvena skupina, kaže odvjetnica

FOTO: Josip Regović/PIXSELL

Indexov pop-up digao je HDZ na noge, zbog čega su čelnici te stranke naveli i kako će poduzeti i pravne korake protiv portala. Podsjetimo, na ulasku u Indexov portal pojavi se prozorčić sa sljedećom izjavom: “Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!” Pri tome se nude dva odgovora: “Da, ja sam čovjek” i “Ne, ja sam član HDZ-a”.

Navedeni pop-up je izraz podrške riječkom kafiću Three monkeys koji je simpatizerima i članovima HDZ-a zabranio ulaz.

“Ovo apsolutno nije govor mržnje. Ovaj pop-up spada u kategoriju političkog komentara aktualne vlasti, nikako se ne može smatrati govorom mržnje, niti je to diskriminatorni govor mržnje, odnosno rasistički govor, u klasičnom pravnom značenju tog pojma. Smatram da se zbog tog pop-upa protiv Indexa ne može osnovano pokrenuti nikakav sudski postupak. Dakle, to je jedan od načina izražavanja kritike vlasti koji je zaštićen pravom na slobodu govora u svakoj demokratskoj zemlji”, komentirala je za Index odvjetnica Vesna Alaburić.

“Govor mržnje je mrzilački govor prema određenim ranjivim društvenim skupinama, koje karakterizira neka objektivna značajka poput rase, vjere, etničkog podrijetla, nacionalne pripadnosti, rodne pripadnosti, spolne orijentacije ili bilo kakvog drugog sličnog obilježja. Dakle, govorom mržnje se ne može nikada smatrati kritika vladajuće stranke, kritika vlasti, ma kako grubim, pa čak i mrzilačkim tvrdnjama ta kritika bila izražena. Govor mržnje, u ovom smislu kako sam ga definirala, naziva se i rasistički govor, a razno-razni oblici izražavanja nevoljenja, mržnje ili kritike prema aktualnoj vlasti spadaju u set zaštićenog prava na slobodu govora, kritičkoj javnog dijaloga i prava na kritiku vlasti”, objasnila je odvjetnica i dodala da status riječkog ugostitelja nije diskriminacija HDZ-ovaca, već kritika vlasti.

Komentari