‘Tko je ovdje lud?!’ Domovinski pokret odgovorio na optužbe Ministarstva da ‘svjesno i zlonamjerno šire laži’

Ilustracija,Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Domovinski pokret u subotu je objavio kako iz neslužbenih, ali visoko povjerljivih izvora doznaju da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije.

Zbog navedenog su prozvali Vladu tražeći odgovore.

Nakon toga stigao je odgovor iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Prozvali su Domovinski pokret da “svjesno i zlonamjerno širi neistine i laži” tvrdnjama da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području.

Domovinski pokret sada se oglasio na te tvrdnje Ministarstva. Objavu se Facebooka prenosimo u cijelosti.

“TKO JE OVDJE LUD? MINISTARSTVO TVRDI DA IMA KONTEJNERE, ALI SU TRENUTNO ZAUZETI PA SE NITKO NE BI SMIO BUNITI

Odgovarajući na pitanje Domovinskog pokreta gdje su kontejneri koji su 2014. osigurani za Gunju, a sada kronično nedostaju na potresom pogođenoj Banovini, iz Ministarstva gospodarstva poručili su kako je njih 201 upućeno za pomoć zdravstvenom sustavu u borbi protiv koronavirusa, a 77 ih je još uvijek u funkciji smještaja u Zagrebu i okolici, Priznali su kako je tek 21 kontejner upućen na područje Petrinje, Gline i Siska.
S razlogom se pitamo tko je ovdje lud? U Ministarstvu tvrde da država u robnim zalihama ima kontejnere, ali su, eto trenutno zauzeti pa se nitko ne bi smio buniti, iako je Petrinja sravnjena sa zemljom. Ne pojašnjavaju zašto se nitko od odgovornih nije dosjetio nabaviti nove kontejnere prije nego se dogodila nova katastrofa, niti kako je moguće da se zdravstvenom sustavu kontejnere dodijelilo bez javnog natječaja, niti kako je moguće da i devet mjeseci poslije potresa u Zagrebu u kontejnerima još živi čak 77 obitelji.

‘To je vrhunac indolencije, neorganiziranosti i gluposti’

Odgovorna vlast bi u svakom trenutku morala imati rezervu koja se kontinuirano obnavlja. Katastrofa je događaj koji dolazi nenajavljeno i za to valja biti spreman. Pravdati se da kontejnera ima dovoljno, samo su raspoređeni na drugim mjestima je vrhunac indolencije, neorganiziranosti i gluposti. Kada je netko (imenovan od HDZ-a ili neke druge stranke) primijetio da broj kontejnera pada ispod nekog minimalnog broja, trebao je naručiti nove, dodatne, a ne čekati da se dogodi katastrofa, pa to onda učiniti. Robne rezerve služe tome da u svakom trenutku imamo dovoljne rezerve svega i da ih se neprestano obnavlja, a ne da se s njima mešetari, pa da u pizzama nalazimo sir iz robnih rezervi koji je odavno trebao biti uništen, ili da nam netko unaprijed javlja kako u tim rezervama nema dovoljno nekih namirnica.

Iz hrvatskih robnih zaliha na pogođena područja stigao je tako tek 21 stambeni kontejner, 517 kreveta, 45 agregata, tona mesnih narezaka i samo 2000 suhih obroka. S druge strane, iz cijele Europe na potresom pogođena područja je dosad stiglo ili će uskoro stići ukupno 217 stambenih kontejnera, 1003 šatora, 5570 kreveta, 3685 vreća za spavanje, 501 grijalica, svjetiljki, itd.

Vlada je očigledno prekršila Članak 17. Zakona o strateškim robnim zalihama, koji kaže kako se robne zalihe održavaju pravovremenim obnavljanjem. Propuštanjem pravovremenog obnavljanja zaliha kontejnera još proljetos, Vlada je suodgovorna za kaos na Banovini. Netko mora odgovarati, kao što mora odgovarati i netko tko je radio izvedbu ili nadzor obnove zgrada porušenih u velikosrpskoj agresiji”, poručili su iz Domovinskog pokreta.

TKO JE OVDJE LUD? MINISTARSTVO TVRDI DA IMA KONTEJNERE, ALI SU TRENUTNO ZAUZETI PA SE NITKO NE BI SMIO…

Objavljuje Domovinski pokretPonedjeljak, 4. siječnja 2021.

 


Komentari