TKO JE MARIĆEV NASLJEDNIK? U ministarsku fotelju stiže bivši savjetnik Kolinde Grabar Kitarović

Marko Primorac, Andrej Plenković (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Nakon što je odjeknula vijest da Zdravko Marić napušta fotelju ministra financija, ubrzo se doznalo tko će ga naslijediti.

Marko Primorac (1984.) profesor je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a njegovo područje je upravljanje financijama u javnom sektoru, porezna politika i fiskalna decentralizacija.

Bavi se izučavanjem javnih financija, lokalnim financijama, poreznim sustavom i upravljanjem javnim dugom, a u njegovoj biografiji navodi se i da je kao autor ili koautor objavio četiri sveučilišna udžbenika.

U 2016. godini bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a godinu dana kasnije postao je član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

Također je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i član stručne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Primorac je od 2017. do 2018. godine radio kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., a nakon toga je bio zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o.

Javnosti najzanimljiviji podatak jest to da je dvije godine (2018. do 2020.) obnašao dužnost savjetnika za gospodarstvo tadašnje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Od 2021. je radio na mjestu zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednika Revizijskog odbora. Nakon toga postaje vanjski član Odbora za financije i državnog proračuna Hrvatskoga sabora.


Komentari