Tisuće ljudi tražilo propusnicu iako su u samoizolaciji, odbijeni su

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Do jučer prije podneva izdano JE 565.221 e-propusnica, no ukupan broj onih koji imaju slobodu kretanja skoro je milijun, prenosi Večernji list.

Osim onih koji su zatražili i dobili propusnicu, ukupan broj čini i medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice koje su izdale nadležne komore, koje sudjeluju u sprečavanju širenja koronavirusa, i koje ne mora imati e-propusnicu. E-propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi, vatrogascima, HGSS-ovcima i Crvenom križu kad su na dužnosti i u odorama.

Značajan je podatak i da je nekoliko tisuća onih koji su u samoizolaciji, a koji su također htjeli izvaditi propusnicu.

Ipak, osobe koje su pod mjerama ne mogu završiti proces podnošenja zahtjeva, a isto neće biti moguće ni za oni koji su se prije nekoliko dana iz inozemstva odlučili vratiti kuću.

Takvima će, recimo, biti dodijeljeno rješenje o aktivnoj samoizolaciji dok se za ove, koji su unutar granica, a koji su zatražili propusnicu, tek mora utvrditi radi li se o samoizolaciji koja je istekla ili još traje.

Naposljetku, broj radničkih propusnica rasti će, a  takav scenarij nagovijestio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović kazavši kako je jučer do 11 sati upisano 100 tisuća zahtjeva velikih poslodavaca.

Kako je sustav izdavanja e-propusnica preopterećen, za one poslodavce koji nisu mogli unijeti podatke za zaposlenike, do srijede će vrijediti prije izdane propusnice, kazao je.


Komentari