Testiranje učenika će biti dobrovoljno: Savjetnik ministra obrazovanja objasnio kako će se ta mjera provoditi

Photo: Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Kako bi se osigurao što normalniji tijek nastave, uvodi se dobrovoljno testiranje učenika. O navedenom je za N1 govorio savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

“Veliki je problem sa samoizolacijama učenika. Kad dijete završi u samoizolaciji, to ne znači da je samo na online nastavi, nego mu se brani izlazak iz kuće. Može se dogoditi da imate u 4 mjeseca dijete koje je bilo zatvoreno u kući 30 dana, a bilo je potpuno zdravo. U razgovorima smo došli do toga da bi rješenje bilo da se oni testiraju, odnosno samotestiraju”, kaže i dodaje da je sada u samoizolaciji službeno 10 tisuća učenika, ali upozorava da je taj broj zapravo puno već jer se ne stigne sve unijeti na vrijeme.

Kaže i da postoje slučajevi djece koji su bili u izolaciji šest puta. Pavičin smatra da ovakav model omogućava da djeca dolaze u školu što pomaže njihovom mentalnom zdravlju.

“Logistički imamo nekoliko problema. Prvi je nabava testova, radi se o nešto manje od tri milijuna testova za mjesec dana. Drugi problem je distribucija po školama. Mi imamo 1300 škola i otprilike 2400 građevina, ima područnih škola koje moraju dobiti testove. Radilo bi se na način da se testovi dostave školama, a oni roditeljima i da se onda u bilježnicu upisuje da je učenik negativan, kao što se ranije upisivala temperatura. Ako se pojavi pozitivan rezultat, onda se javlja obiteljskim liječnicima i utvrđuje se pravim testovima. Logistički najveći je problem distribucija, ali kad testovi dođu do škola…”, objašnjava Pavičin.

Ističe i da testiranje nije obaveza.

“Ovo nije obveza. Jedina kazna, ako netko ne želi testirati dijete, je to da će mu, ako se pojavi pozitivan učenik u razredu, djetetu biti izrečena mjera samoizlacije. Ovo je dobrovoljna mjera kako bi se omogućilo da više učenika dolazi na nastavu”, kaže.

Na pitanje kako će se to kontrolirati, Pavičin kaže da nema razloga da bi netko lažirao test posebice jer će ih u ovom slučaju dobiti besplatno. Dodaje i da ova metoda nije invazivna nego ide puno pliće u nos, a testiranje je dobrovoljno, pa nema razloga za bojkot. Koliko će to sve koštati, Pavičin kaže da bi vrijednost cijele nabave mogla biti oko 20 milijuna kuna. Kada će se navedeno početi provoditi u djelo, Pavičin kaže da to ovisi o dva faktora, a to je količina testova i koliko vremena treba da se dopreme u Hrvatsku i distribuiraju po školama.

Komentari