Teško ozlijeđena djevojčica izgubila je bitku za život u Klaićevoj: ‘Došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške, koja je u Klaićevoj završila zbog teških ozljeda glave, izgubila je bitku za život. U nedjelju 4. travnja, djevojčica je preminula jer je došlo do kritičnog pogoršanja kliničke slike.

‘S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvijestiti da je kod naše male pacijentice, unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja. U skladu s tim, prema protokolu proveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno. Počivala u miru”, priopćili su iz Klaićeve bolnice.

Tijekom cijelog dana, građani Zagreba na ogradi bolnice ostavljali su krunice, plišane igračke i molili se za malenu. Ova vijest rastužila je cijelu Hrvatsku.

Roditeljima djelomično priznali krivnju, majci prijeti 15 godina zatvora

Nakon što je djevojčica u nedjelju umrla, županijska državna odvjetnica u Slavonskom Brodu Mirela Šmital najavila je prekvalifikaciju optužnice protiv majke, koja je prvooptužena, te će se istraga voditi za kazneno djelo teške tjelesne ozljede s ishodom smrti. Za to je kazneno djelo zakonom predviđeno od 3 do 15 godina zatvora.

Roditelji, koji su djelomično priznali krivnju za kaznena djela povrede djetetovih prava, od subote su u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Majku se dosad teretilo za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a ukupno je se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela.

Sumnja je da je djevojčica bila zlostavljanja od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece,  izuzetih iz zajedničkog domaćinstva, sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Obitelj iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Dijete je bilo kod udomitelja više od godinu dana, a Centar ga je na zahtjev roditelja vratio u biološku obitelj.

Ravnatelj tog Centra Branko Medunić je smijenjen.

Komentari