‘Teško je reći, ali mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine’ Capak nema baš ohrabrujuće vijesti

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Iako u “novom normalnom” živimo već godinu dana, čini se da se pandemiji koronavirusa ne nazire kraj. Navedeno je za Jutarnji komentirao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji nema baš ohrabrujuće vijesti.

Rekao je kako se Hrvatska, baš kao i cijela Europa, bori s nedostatkom cjepiva i pojavom novih varijanti virusa. Smatra kako će do ljeta situacija biti znatno lakša, te da je nezahvalno prognozirati kada bi svemu mogao doći kraj. Ipak, “ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine“, rekao je Capak.

Ustvrdio je i kako nas je farmaceutska industrija prevarila.

“Farmaceutska industrija nas je sve prevarila. Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama”, rekao je Capak nakon čega je otkrio koliko smo manje doza dobili.

“Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza! Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo”, zaključio je Capak.

Komentari