TEŠKE OPTUŽBE Blagajnica o poznatom trgovačkom lancu: ‘Nije vam neugodno što bacate hranu svaki dan, mjerite brzinu radnicima…’

Foto: Pixabay/ Ilustracija

Trgovački lanac Kaufland u veljači je otkrio da u Hrvatskoj svojim zaposlenicima od ožujka povećaju bruto plaće, kao i da uvode i isplatu uskrsnice. Slijedom toga, otkrili su da će plaće u prosjeku biti veće za osam posta i da su uvećani iznosi na plaću za rad nedjeljom, blagdanom, noću i praznikom za pet posto u odnosu na prije.

No, nisu svi zadovoljni navedenim. Razloge ogorčenosti detaljno je opisala jedna blagajnica koja je poslala otvoreno pismo te je isto objavljeno na stranici Radničke fronte pod naslovom “Može li Kaufland bez nas radnika?”.

Pismo blagajnice, prenosimo u cijelosti:

Čak i kvartovske pekare daju više para

Sramota da vas bude! Na moj tekući račun je sjela ta famozna povećana plaća od 110 kn viša npr. od mjeseca veljače kada je bilo manje radnih sati i ništa drugačija od plaće za siječanj! Ulažete u djelatnike? A što točno ulažete? U obavezne radne cipele koje bi i Bogu bile teške? ili u plaće koje su veće za 100 kn? Eh ne, pardon, vi da ulažete u psihologa koji nas dolazi tješiti i čuti naše brige a nikakve koristi od toga! Dobijemo dva put godišnje nagrade. Pa dajte recite svima koji su uvjeti da bi dobio tu nagradu.

Neke firme koje milijune zarade, svojim djelatnicima bez ikakvih uvjeta daju regres/benefit a vi koji milijarde godišnje zaradite ne možete dati nagradu za predanost, jer izvinite ljudi, ako ti život ili posao da bolest, nećeš dobiti ništa!! Noćni rad, pa mislim da je dovoljno + – 230 kn za tjedan dana! Pa čak i one male kvartovske pekare koja nema Bog zna kakve prihode da svojim pekarima u noćnoj nešto više para.

Bitno da ste se pohvalili u novinama

Sramota. Bitno da ste se vi sami sebe pohvalili u svim novinama. Jedna poslovna jedinica vam u godini zaradi najmanje 100 milijuna kuna, isprika u navodu, mi vam godišnje zaradimo toliko a koliko vi nama od tih 100 milijuna uplatite na račun?” Možda 7,8?!! Naravno, znamo da neke i puno više od toga zarade. Svaki dan, bar 100 cijena idu gore…

Možete vi kupce lagati i varati, ali nas ne možete. Niste dali nikome ništa osim sebi. Patrik, Martin, Marko! Da li vi gospodo draga osjetite na svojim plaćama rast košarice ili osjetite samo pad produktivnosti? Pitate li se nekad zbog koga funkcionira Kaufland Hrvatska? Može li Kaufland bez vas ili bez nas?! Jel vi svaki dan pripremite na logistici stotine paleta, iIi u poslovnici posložite u prosjeku 40, 50 paleta robe? Nije li vam neugodno u aneks ugovora stavljati da su ljudi dužni ići na sezone i tako ih odvajati od obitelji?

Mjerite brzinu na blagajnama, bacate hranu svaki dan…

Nije vam ni neugodno mjeriti brzine na blagajnama, pričati o nekim eurima po djelatniku, produktivnosti?! Nije vam ni neugodno uspoređivati promet sa prošlom godinom a s cijenama se igrate kao da je dječji monopol! Nije vam neugodno što bacate hranu svaki dan… Jer pekara mora do navečer imati proizvoda, banane moraju biti isključivo žute itd itd. Ne znam, trebam li ovim putem prozvati radne kolege da do Uskrsa ništa ne radimo jer nismo dovoljno plaćeni ili da pozovem kupce da ne dolaze kod nas kupovati nego idu u male lokalne trgovine, vlasnici će im biti zahvalniji a oni zadovoljniji jer će više uštedjeti.

U svakom slučaju, neću pogriješiti ni u jednom. I pisat ću ovdje sve dok nešto ne promijenite, i bit ćete po svim medijima. I ne, nemojte samo da mi se kaže idi gdje će ti biti bolje jer neću. Budemo li šutjeli i išli gdje je bolje, cijela Hrvatska će biti u Njemačkoj, i dokle god šutimo tako ćemo biti i plaćeni. Ajde sad fino, sastanak, napisala je blagajnica i pozvala kupce da joj daju podršku.

Iz Kauflanda se još uvijek nisu oglasili o spomenutim optužbama.


Komentari