Sveučilište u Zagrebu devastiralo dio povijesne jezgre. Ministarstvo kulture izdalo hitnu obustavu radova!

Foto: Facebook/ Studentski Zbor Sveučilišta U Zagrebu

U veljači prošle godine započinje priča devastacije atrija zgrade stare 119 godina u Dubrovniku kada je Konzervatorski odjel izdao Poslijediplomskom središtu Sveučilišta u Zagrebu  posebne uvjete prema kojima je unutrašnje dvorište dubrovačke zgrade trebalo biti uređeno. Inače, dubrovačkim središtem zagrebačkog sveučilišta upravlja rođak supruge rektora Borasa, Franjo Hartman.

Riječ je o sasvim normalnoj proceduri izvođenja radova kojih se Sveučilište očigledno nije držalo. Sveučilište je počupalo stabla, među kojima su bila u četiri divlja kestena i umjesto njih posadili stabla košćele, koja se ne mogu usporediti s veličanstvenim kestenima. Ukloni su prepoznatljivi šljunak, te stavili ploče. Inače, radi se o objektu iz 1901. godine koji je i kulturno dobro, te dio zaštićene povijesne cjeline Grada.U radove je uloženo nešto više od 95 tisuća kuna javnog novca koje je odobrio rektor Boras.

Provedenom inspekcijom u srpnju utvrđena je ova ogromna šteta za Dubrovnik i povijesnu jezgu, zbog čega je Ministarstvo kulture izdalo hitnu obustavu radova i vraćanje u originalno stanje.

Šljunčana površina atrija, odnosno sipina, s razlogom je bila tamo, ona upija kišu i primjerena je za otjecanje kišnice. Pločice to sprječavaju i tamo je sada sigurno poplava kada kiši”, izjavila je za Telegram konzervatorica-savjetnica u Ministarstvu kulture Maja Nodari.

Stablima divljeg kestena, trebat će čak više od pedeset godina da ponovno izrastu. Kako je riječ o zaista velikoj šteti, Nodari je naglasila kako Ministarstvo kulture nikada ne bi dalo odobrenje za ovakve radove.

“Nažalost, zadnjih godina stanje stabala divljih kestena se pogoršalo, zbog čega je Sveučilište naručilo arboristički pregled i procjenu statike četiri kestena u atriju. Arboristički je pregled izvršio Šumarski fakultet u studenom 2019., a potom i izradio elaborat.”, objasnio je Hartman razlog za čupanje stabala.

Prema Harmanovoj izjavi, kesteni su naprosto morali biti otklonjeni jer su predstavljali opasnost za ostalu imovinu. No, Nodari tvrdi da se stabla sijeku, ako je to nužno za radove, odnosno prema nalogu investitora.

Ministarstvo kulture ima pravo financijski kazniti Sveučilište, no prema odgovoru kojeg su uputili Telegramu, neće to učiniti. “Rješenje propisuje obvezu investitoru za vraćanje kulturnog dobra u stanje prije početka bespravnih radova”, napisali su. Šteta koja je učinjena protuupravnim sustavom na ovoj kulturnoj baštine, prema Ministarstvu može biti otklonjena jedino ako se atrij vrati u prvotno stanje.

 


Komentari