SVAKODNEVNICA NAŠE DJECE: U WC-ima nema sapuna, ali zato je sve puno plijesni (FOTO)

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U istraživanje je bilo uključeno i dvjesto hrvatskih škola i kaže kako je u više od stotinu škola pronađena plijesan koja može štetiti zdravlju učenika.

Gotovo 30 posto osnovnih škola u Hrvatskoj starije je od pola stoljeća, kažu rezultati istraživanja o zdravstveno-ekološkim čimbenicima u osnovnim školama koje je od 2012. do 2014. godine provodio regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije u Bonnu. U istraživanje je bilo uključeno i dvjesto hrvatskih škola i  kaže kako je u više od stotinu škola pronađena plijesan koja može štetiti zdravlju učenika. Također utvrđen je nevjerojatan podatak koji kaže kako u čak 75 posto škola nije bilo sapuna.

“Istraživanje pokazuje kako je Hrvatska u sredini što se tiče uvida zdravstveno-ekološko-građevinskih čimbenika u osnovnim školama”, kaže Andreja Barišin iz Služba za zdravstvenu ekologiju HZJZ-a, prenosi HRT.

 

Rezultate gotovo iste kao što su naši imaju Litva, Latvija i Albanija. No, uskoro možemo očekivati bolje uvjete u našim školama, tako barem tvrdi ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević. Prije nekoliko dana izjavio je kako će  potpisati 12 odluka kojim će se dodjeliti oko 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova za obnovu vrtića i škola.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

S malo novca može se učiniti mnogo

Iz zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca, skromno poručuju kako se i s malo novca može učiniti mnogo.

“Možemo reći da racionalno raspoređujemo sredstva. Naši učenici svojim idejama i kreativnošću i stilom doprinose uređenju školskog interijera pa su zajedno sa učiteljima i roditeljima i ostalim zaposlenicima naše škole obojali ovaj zid”, priča Linda Zelić, profesorica dizajna informatike.

Ipak dovoljno bi bilo tijekom malog i velikog odmora prozračiti učionice, što uvelike koristi smanjenju koncentracije ugljičnog dioksida, bioloških mikroba, virusa, bakterija, vlage i plijesni, a zapravo ne košta niti lipe.

Rezultati istraživanja su i više nego zabrinjavajući, a jedan problem se barem lako može riješiti, jednostavno je – kupite sapun!

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

>>> PRAVI HOROR U ZAGREBAČKOM RODILIŠTU: Trudnice danima spavaju na KRVAVIM PLAHTAMA! (FOTO)


Komentari