SVAKI TREĆI HRVAT NE UŽIVA NA POSLU! Loša atmosfera među kolegama glavni razlog lošeg radnog dana

Radnici, ilustracija (Foto: Pixabay)

Dobar život je život u kojem se bavite onime čime volite ili vam je barem ugodno na poslu, a diljem Hrvatske, 63 posto ispitanika velikog istraživanja o radnoj sreći navelo je kako uživa na svom radnom mjestu.

Online anketa Ambasade radne sreće, provodila se širom države o 1. do 20. ožujka, a uz visoki postotak uživanja na poslu, 60 posto sudionika je također reklo da je sretno ili vrlo sretno u svom životu općenito.

Međutim, samo 33 posto misli kako je njihovo radno okruženje sretno ili vrlo sretno, s prosječnom dodijeljenom ocjenom 3.0.

Zanimanje budućnosti

Maja Lončar, Petra Božič Blagajac i Martina Harapin Molc, ambasadorice radne sreće objasnile su važnost svog istraživanja.

„Na poslu provodimo 2/3 svog aktivnog odraslog života. Kada na nešto potrošimo toliko vremena, važno je da se zbog toga osjećamo dobro. Rezultati ankete pokazuju da su odnosi koji najviše pridonose dobrobiti na poslu među najvažnijim razlozima loših radnih dana”, rekle su. Maja i Petra inače su iz Slovenije gdje  već pet godina stvaraju sretna radna okruženja dok je Martina iz Hrvatske.

Inače menadžeri radne sreće legitimna su profesija u svijetu, a njihov je posao osigurati brigu o ljudima, ali po rezultatima ankete, svega 6 posto ljudi je potvrdilo da se brinu o ljudima u svom radnom okruženju.

“Zato po prvi put u Hrvatskoj krećemo s najopsežnijom certificiranom edukacijom za zanimanje budućnosti – menadžer radne sreće. U svibnju se pokreće online Međunarodna akademija za menadžere radne sreće kojom se može stvoriti pozitivna promjena u radnom okruženju, učiniti ga poticajnim i pozitivnim, kako bi zaposlenici u njemu rasli i razvijali se, te kako bi njihovo iskustvo bilo pozitivno“, pojasnili su Maja i Petra koje već imaju međunarodni certifika za taj posao i Martina koja je među prvima u ovoj struci u Hrvatskoj.

U daljnjim rezultatima, ispitanici su za odnose među kolegama dali ocjenu 3.5 u prosjeku, dok odnose s menadžerom u prosjeku ocjenjuju s 3.2.

Dok tri ambasadorice navode kako dobri odnosi počinju jutarnjim pozdravom, čak 88 posto sudionika navodi kako svojim kolegama zažele dobro jutro, a menadžeru znatno manji broj ljudi, 69 posto.

Negativna atmosfera najviše upropasti dan

Pogleda li se tjedan tijekom kojega su se ankete ispunjavale, samo je 49 posto sudionika imalo dobar radni dan u tom tjednu, a 19 posto se ne sjeća jesu li ga imali.

Loša/negativna atmosfera i odnosi među kolegama (što uključuje glasine, klevete i slične prakse), glavni je razlog lošeg dana prema mišljenju 46 posto ispitanika.

Nakon toga slijede preopterećenost i previše posla (43 posto), a na trećem je mjestu istaknut stav menadžera odnosno šefa (40 posto ispitanika).

Za loš dan kao najjači okidač na četvrtom je mjestu i nedostak priznanja ili pohvale (38 posto) te nezadovoljstvo plaćom i beneficijama (36 posto).

Izostanak pohvale

Čak 37 posto ispitanika nije se moglo sjetiti jesu li ikada bili pohvaljeni za svoj rad, a samo tri posto ispitanika je pohvalu dobilo prije više od godinu dana.

U tjednu ispunjavanja ankete, 44 posto ispitanih je pohvalilo svog kolegu ili menadžera dok je 29 posto dalo pohvalu prije više od mjesec dana ili dulje.

Nažalost, čak 73 posto ispitanih smatra kako nitko ne vodi brigu o dobrobiti i radnoj sreći zaposlenika niti znaju da li je ikome stalo.

Kod onih gdje se o zaposlenicima brine, 52 posto je reklo kako svi pomalo vode brigu o zaposlenicima, a za samo 31 posto ispitanih brigu vodi vođa ili kadrovska služba (za 22 posto ispitanika).

Tamo gdje je briga o zaposlenicima prisutna, 52% sudionika navodi da brigu o zaposlenicima vode svi pomalo, a 31% sudionika navodi da brigu o zaposlenicima vodi vođa, dok kod 22% sudionika brigu o zaposlenicima vodi kadrovska služba.

Bez dobre atmosfere nemoguće pobijediti izazove

Nije ohrabrujuće kako ni 61 posto ne bi preporučilo svojeg poslodavca.

Svemu nije pomogla ni korona i najavljena recesija zbog čega je 54 posto ispitanika razmišljalo o napuštanju svog poslodavca.

38 posto ispitanika je zabrinuto zbog recesije, a od tog postotoka, 31 posto nije pripremljeno za nju, a 39 posto će tražiti novi ili dodatni posao. Čak 80 posoto ispitanih smatra kako poslodavci nisu spremni na recesijske mjere.

Zbog svega toga, ambasadorice sreće navode kako budućnost rada donosi izazove i promjene s kojima će se moći nositi samo organizacije u kojima ima poštovanja, povjerenja i s prijateljskim radnim okruženjem i poticajnom atmosferom te pozitivnim međusobnim odnosima.

“Zaposlenici koji se osjećaju dobro na svom poslu i sretni su na poslu predaniji su, kreativniji i uspješniji, fleksibilniji su u nepovoljnim i neizvjesnim situacijama, bolje komuniciraju, bolje grade pozitivne odnose, bolji su timski igrači i na kraju, ali ne manje važno, bolje vođe, čineći organizacije uspješnijim, konkurentnijim i u konačnici ostvarujući veće prihode i profit. Usmjerenošću na brigu o ljudima, organizacije jačaju svoj brend, poželjni su poslodavci, stječu konkurentske prednosti i tržišnu vrijednost te lakše osiguravaju održivi razvoj i egzistenciju”, zaključuju ambasadorice sreće.


Komentari