‘Svaki deseti Hrvat je probao kokain, a potrošnja nam raste’ Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zloporabe droga otkrio zabrinjavajuću statistiku

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga  Željko Petković u RTL-u Danas govorio je o najnovijim trendovima narkolanaca kao i njihovog suzbijanja.

Na samom početku iznio je fascinantnu statistiku, a to je da se samo tržište droga EU-a procjenjuje na 30 milijardi eura, od čega devet milijardi otpada na kokain. Dodaje i da policija u posljednjih nekoliko godina plijeni sve više droge, te da se javlja trend povećanja proizvodnje, ali i sve većih zapljena.

Glavni proizvođački kokaina nalaze se u Južnoj Americi ( Kolumbija, Bolivija i Peru), a najčešći  transporti idu iz njima susjednih zemalja. Ulazne rute za EU su obično velike europske luke poput Rotterdama gdje gdje s obzirom na količinu prometa i robe puno lakše takav kontejner prođe bez nadzora policije.

Petković dodaje da je i u Hrvatskoj potrošnja kokaina porasla četiri puta, što je i dalje ispod prosjeka potrošnje ostalih zemalja Europe. Ipak, ravnatelj upozorava da potrošnja raste, te da ako ovako nastavimo, vrlo brzo ćemo ih i stići.

”2019. istraživanje je pokazalo da je jedan od 25, a ako gledate urbane sredine, ispada da je svaki 10. Hrvat probao kokain. Radi se o mlađim odraslim osobama između 15 i 30 godina. Oni su, s obzirom na godine češći potrošači droga, pa tako i kokaina”, kaže Petković i dodaje da je cijena kokaina kao i čistoća ostala ista.

Komentirao je i utjecaj koronakrize na konzumaciju droga.

”Određene europske agencije za provedbu zakona i američke su kazale da će nakon onog prvotnog šoka kad je tržište malo stalo, da će tržište Europe preplaviti kokain iz jednostavnog razloga što proizvodnja nije stala. Ti farmeri koji to uzgajaju moraju od nečega živjeti, robu treba negdje plasirati i Europa je još uvijek najbogatije tržište na svijetu tako da je još predviđeno od prošle godine od 6. mjeseca da će doći do povećanja ponude i da će na neki način Europu preplaviti kokain što se sada i događa”, zaključio je.


Komentari