SVAKA MU ČAST! Veliki uspjeh našeg znanstvenika! Razvili jeftiniji, brži i lakši test na antitijela

Foto/Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

U znanstvenom časopisu Nature, objavljena je vijest o novom serološkom testu, testu koji detektira antitijela na virus SARS-CoV-2, a na čijoj je izradi surađivao i  hrvatski znanstvenik s kanadskom adresom, Igor Štagljar.

Na njegovu razvoju radili su biokemičarima, klinički liječnici, epidemiolozi, virolozi, imunolozi i svjetski zdravstveni stručnjaci u Kanadi i SAD-u. U roku od sedam mjeseci razvili su serološki test nazvan SAtiN (Serological Assay based on split Tripart Nanoluciferase). On naime točno mjeri koncentraciju antitijela za SARS-CoV-2 u krvotoku i to za manje od jednog sata.

Novi test tako je jeftiniji, brži, ali i lakši za provođenje nego oni koji se trenutno nalaze na tržištu, a da je važno otkriće, naveo je i sam Štagljar objavivši na svom Facebook profilu.

Čitav proces nazvao je jednim od najboljih projekata.

SAtiN test košta oko dva dolara, što je oko 12 kuna, a to je desetina troška standardnog ELISA testa, navodi Štagljar koji zaključuje kako je SATiN test “učinkovit, ako ne i bolji, od bilo kojeg drugog trenutno dostupnog serološkog testa, jer detektira niske razine IgG antitijela”.


Komentari