Sutra KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA SABORA Prvi put da ne znamo tko ima većinu

commons.wikimedia.org

Za sutra, 3. prosinca, zakazana je konstituirajuća sjednica novog saziva Hrvatskog sabora, koja će, po svemu sudeći, ipak biti prekinuta. 

Po prvi puta u hrvatskoj povijesti, dan prije sjednice na kojoj bi se trebao konstituirati novi saziv Sabora, ne znamo tko ima saborsku većinu niti znamo kandidata za novog predsjednika Sabora.

Prema Ustavu RH, najkasnije 20 dana od provedenih izbora, Predsjednik RH saziva Sabor na prvo zasjedanje. Na sjednici mora biti nazočna većina zastupnika te bi se njihovim glasovima trebao izabrati predsjednik novog saziva Sabora. 

Josip Leko, aktualni predsjednik Sabora, vodit će i ovu sjednicu, a u slučaju da se ne izabere novi predsjednik te da se utvrdi da ne postoji većina koja kontrolira novi saziv Hrvatskog sabora, sjednica će se prekinuti, rekao je Leko za 24sata.hr. 

Međutim, sve je to u demokratskim okvirima, a nova sjednica moći će se sazvati bilo kada, a i kako se čini i više puta. Političari imaju neograničeno vrijeme za sastavljanje vlade sve dok predsjednica RH, Kolinda Grabar – Kitarović, ne povjeri mandat za sastavljanje Vlade određenoj osobi.  Od tada teče fiksni rok, od 30 odnosno 60 dana da mandatar formira Vladu koja bi uživala povjerenje većine u Saboru.

Bez obzira na neizvjesnost, zastupnica MOST-a Jasna Matulić smatra kako će Sabor sutra ipak biti konstituiran, jer je svima u interesu da krenu raditi.


Komentari