SUKOB INTERESA: Šef HEP-a s bratom ima tvrtku koja postavlja razdjelnike

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

“Ne mislim da sam u sukobu interesa”.

Robert Vuk višegodišnji je zaposlenik tvrtke i inženjer koji se u svojim radovima zalaže za uvođenje spornih razdjelnika. HEP Toplinarstvo također promovira i potiče ugradnju razdjelnika kao alat koji donosi pošteniji obračun i pomaže u štednji energije.

Ne mislim da sam u sukobu interesa jer je tvrtka u kojoj sam suvlasnik lani ugradila razdjelnike u tek šest ili sedam zgrada. Pa to je 0,1 posto zgrada, a mi ne donosimo zakone i pravilnike koji reguliraju ugradnju”, kazao je za 24sata Vuk, koji je pomoćnik direktora HEP-Toplinarstva

Osim što radi u HEP-u, Vuk je uz svog brata Ivana suvlasnik tvrke Element energetika, koja ugrađuje razdjelnike u zgrade i na tome zarađuje. Vuk je lani bio i direktor u tvrtki, ali se te funkcije odrekao. Međutim, od početka prošle godine je suvlasnik u tvrtki kojoj je ranije bio vlasnik njegov brat brat Ivan.

Otkako je angažiran, poslovanje je procvjetalo. Element energetika je do prošle godine imala oko pola milijuna kuna prihoda. Lani je povećala prihod na pet milijuna kuna.


Podsjećamo, u prošloj godini su istjecali zakonski rokovi za ugradnju u dio zgrada. Ove godine je ministar gospodarstva Tomislav Panenić odlučio prolongirati rokove i zasad je suspendirana odluka o ugradnji.

Zakon je ranije donio ministar Ivan Vrdoljak, a nakon pobune građana koji ne osjete uštede, i on je priznao da su mogli bolje napraviti zakon i pravilnike. Što će biti s razdjelnicima, još se ne zna.

Nagli porast prihoda

Iako su prihodi Vukove tvrtke lani porasli za 10 puta, on i dalje tvrdi da razdjelnici nisu glavni izvor novaca. 

Tvrtka je tek 40 posto prihoda ostvarila od ugradnje razdjelnika, a ostatak od ostalih poslova na tržištu. Potpisao sam izjavu o sprečavanju sukoba interesa i naša tvrtka nije radila s poduzećima iz HEP-a, nego se bori na tržištu sa svima ostalima “, kaže Robert Vuk.

Dobar projekt

Istaknuo je i kako je prošle godine mislio napustiti HEP pa se zato angažirao u tvrtki. U razgovoru s 24sata Vuk je istaknuo da su razdjelnici dobar projekt i da ih treba uvesti. Potvrdio je i da je sudjelovao u izradi pevog pravilnika o raspodjeli toplinke energije, donesenog prije deset godina. Također tvrdi i da je funkcioniranje razdjelnika dokazano na brojnim primjerima.

“Razdjelnici su odličan projekt i na stupu srama su zbog interesnih skupina i malog, ali glasnog dijela potrošača koji su dobili veće račune. Treba pravilnike još dotjerati. Većina zgrada sad ima goleme uštede, ali se ti pozitivni primjeri ne ističu previše u javnosti”, kazao Vuk.

Komentari