SUKOB INTERESA? Martina Dalić vodi glavnu riječ oko kupnje Ine u kojoj radi njezin muž

photo: Patrik Macek/PIXSELL

Njezin suprug već godinama je član uprave INE.

Potpredsjednica vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić već je neko vrijeme pod istragom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Ona je, pak, onih dana zaokupljena otkupom INE od MOL-a, ali i prodajom HEP-a kako bi se skupila sredstva za prvu transakciju. Ona vodi glavnu riječ u spomenutim procesim iako Hrvatska ima i ministarstvo energetike koje vod MOST-ovac Dobrović i ministarstvo državne imovine na čelu kojeg je Goran Marić. Obojica u ovom slučaju šute i čini se da su njoj prepustili upravljačku palicu.

Sukladno tome, pitanje “je li Martina Dalić u sukobu interesa zbog angažmana oko kupnje Ine?”, neizbježno je.


Naime, njen suprug, Niko, već godinama je zaposlenik u INI i to na visokoj poziciji u upravi tvrtke. On tako ima plaću u visini nekoliko desetaka tisuća kuna, a uz to i mnoge bonuse. Baš on, s drugim članovima uprave, vodi i pozicionira tvrtku na tržištu. Problem nastaje jer, sudeći po svemu, ministrica Dalić zagovara kupnju INE, kompanije koju vodi njen suprug i od koje njihova obitelj živi.

Istraga traje već neko vrijeme

Već u studenom 2016. Povjerenstvo je neslužbeno provjeravalo je li Dalić u sukobu interesa. Ona se, naime, nakon konstituiranja Plenkovićeve vlade našla na sastanku INE i vlade, s druge strane stola sjedio je i njen suprug.

Tada su članovi povjerenstva potvrdili da bi uskoro mogli razmatrati njen predmet. Kako doznaje Index, to bi se moglo dogoditi već sljedećeg tjedna, a da aktivno rade na “slučaju Dalić” potvrdila je i Dalija Orešković. predsjednica Povjerenstva.

“Zaprimili smo prijavu u kojoj se u bitnom ukazuje na činjenicu da je suprug gospođe Dalić član uprave INE. Mi smo dužni prema tome postupati stoga smo zatražili od vlade i od drugih institucija dokumentaciju. O tome bi trebali raspravljati na jednoj od naših sljedećih sjednica, čim se pripreme materijali”, potvrdila je Orešković.

Povjerenstvo trenutno ne može narediti da se Dalić udalji od kupnje

Između ostalog istraživat će se i angažiranost Martine Dalić u vezi kupnje. Ipak, govori Orešković, povjerenstvo trenutno nema pravnu mogućnost zapovijediti Dalić da se ne bavi pitanjem otkupa INE.

“Naše procedure su definirane zakonom i sve što ćemo o toj prijavi napraviti će se raspraviti na javnoj sjednici povjerenstva”, kazala je Orešković.

Rekla je i da su dužnosnici sami dužni voditi računa o tome da ne budu u sukobu interesa te poštivati integritet institucije koju zastupaju.

Komentari