SUĐENJE IVI SANADERU: Idućeg tjedna objava nepravomoćne presuda bivšem premijeru u aferi Hypo

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u ponovljenom suđenju za aferu Hypo bit će objavljena u srijedu 12. listopada nakon što su danas završne govore održali USKOK i Sanaderove obrane.

Sanader je na kraju ponovljenog suđenja ponovno rekao da nije odgovoran za ratno profiterstvo i dodao da ostaje kod obrana koje je iznio ranije.

Ovo je treće suđenje Sanaderu za aferu Hypo, a prethodne dvije osuđujuće presude poništili su Ustavni i Vrhovni sud.

USKOK-ova Tužiteljica Marija Vučko u završnom je govoru ustvrdila da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg premijera, rekao je se ovdje ne može govoriti o ratnom profiterstvu.

U zatvoru je od 2019. godine

Podsjetimo, Sanadera se tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. nakon što je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Također, krajem 2021. sud je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media. U tom je slučaju presuda takva da HDZ, zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki, morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, a Sanaderu je kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Iste godine Sanaderu je potvrđena prvostupanjsku presuda prema kojoj je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija.


Komentari