Sud u BiH odlučio: ‘Glavnog aktera afere ‘Vjetroelektrane’ predajemo u Hrvatsku’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sud Bosne i Hercegovine donio je pravomoćno rješenje, kako doznaje Hina, kojim je dopustio izručenje Hrvatskoj Milenka Bašića, vlasnika tvrtke “Lager” iz Posušja i jednog od osumnjičenika za korupciju u aferi “Vjetroelektrane”, u kojoj je prvoosumnjičena bivša državna tajnica i visoka dužnosnica HDZ-a Josipa Rimac.

Bašićeva žalba na prvostupanjsku odluku tog suda je također odbačena. Naime, po njoj je bilo dopušteno njegovo izručenje Hrvatskoj, te je potvrđeno kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke da ga se preda hrvatskom pravosuđu.

Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Konačnu odluku o tome hoće li Bašić biti izručen ili ne donosi bosanskohercegovački ministar pravosuđa Josip Gubeša iz HDZ-a BiH. Uz Bašića, hrvatsko pravosuđe od BiH je zatražilo i izručenje Dragana Stipića, koji je direktor Bašićevog “Lagera”. U njegovu slučaju Sud BiH tek je donio prvostupanjsku odluku, no sud je odbio objaviti sadržaj te odluke s obrazloženjem kako još nema dokaz da je Stipić primio pisani otpravak.

Hrvatsko pravosuđe traži izručenje Bašića i Stipića zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo davanje mita radi trgovanja utjecajem, počinjeno od početka 2019. do kraja svibnja ove godine. Hrvatski USKOK sumnjiči 13 državnih dužnosnika i poduzetnika u aferi “Vjetroelektrane”, a uz trgovinu utjecajem tereti ih se i za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita.

Bašića i Stipića se tereti s obrazloženjem kako su nudili oko 340 tisuća kuna mita bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki CEMP pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene.


Komentari