Sud odlučio: Tomislav Horvatinčić nije kriv za nesreću u kojoj je stradalo dvoje Talijana!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na Općinskom sudu u Šibeniku danas je Tomislav Horvatinčić nepravomoćno oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. 

Točno u 12 sati Vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe obznanilo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu zagrebačkom poduzetniku koji iza sebe ima već popis od četvero ubijenih ljudi.

“Imajući u vidu iskaz Tomislava Horvatinčića i svjedoka te vještačenja, kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe”, rekla je sutkinja Šupe prilikom izricanja presude te je dodala kako “optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja”.

S obzirom da je presuda nepravomoćna, tužiteljstvo ima pravo žalbe na ovu presudu, ali Horvatinčić neće morati platiti sudske troškove, kao ni troškove vlastitih odvjetnika.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico je uoči izricanja presude uputio pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu.


Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju motornom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro.

Za Horvatinčića je tužiteljica zatražila zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom. Ona je zatražila da se optuženiku izrekne i mjera zabrane upraljvanja motornim vozilima, dok je Horvatinčićev odvjetnički tim (Baica, Miljveći, Došen) zatražio oslobađajuću presudu, zbog njegove neubrojivosti uslijed gubitka svijesti (sinkope) prije udara u jedrilicu.

Podsjećamo, nakon prvog suđenja, u studenome 2015. godine isto Sudsko vijeće Horvatinčića je proglasilo krivim i nepravomoćno ga osudilo na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Sada je nepravomoćno oslobođen.

 

Komentari

loading...