Benčić traži radikalan potez zbog nekretninskog balona i inflacije, evo što nudi kao rješenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povodom upozorenja Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB), klub Zeleno-lijevog bloka u utorak je imao konferenciju za medije na kojoj je govorila Sandra Benčić.

Kako je poručila, Zeleno-lijevi blok traži prekid subvencioniranja stambenih kredita (koje daje APN, op.a.), strahujući od moguće inflacije i ekonomske krize kao posljedica pucanja nekretninskog balona.

Ocjenjuje to kao jedan od najvećih rizika koji prijeti Hrvatskoj, a umjesto subvencija, predlažu izgradnju stanova za javni najam, kao što je slučaj u brojnim europskim zemljama.

„Sredstva se daju za subvencioniranje kredita, što doslovno znači da iz državnog proračuna uzimamo novce da bismo ih davali bankama pa onda banke mogu svake godine računati na određeni priljev novca iz proračuna i nemaju nikakav poticaj da se međusobno takmiče u snižavanju kamatnih stopa na kredite nego imaju ‘backup’ u državnom proračunu koji će uvijek subvencionirati kamate”, objasnila je Sandra Benčić, nezadovoljna što Vlada najavljuje povećanje subvencija.

„Mi predlažemo da se ta sredstva prenamijene u zajednički fond i da se zajedno s jedinicama lokalne samouprave, posebno u onim gradovima u kojima su cijene nekretnina postale toliko visoke da ih si nitko više ne može priuštiti poput urbanih sredina kao što su Zagreb, Rijeka, Split, Dubrovnik, Pula, iz tih sredstava financira gradnja stanova za javni najam”, komentirala je Benčić potencijalnu prenamjenu vladinih sredstava.

Ta sredstva za subvencioniranje kamata, ove godine predviđaju 264 milijuna kuna, a iduće će se taj iznos popeti na preko 300 milijuna.

Benčić je također istaknula i kako krediti, koji financiraju kupnju 50% nekretnina u Hrvatskoj predstavljaju sistemski rizik jer su nekretnine precijenjene, s trendom rasta koji nisu smanjili ni potresi ni pandemija.

Podsjetila je i kako ESRB u svojemu upozorenju navodi ranjivost dijela populacije koji je opterećen hipotekarnim kreditima i ističe subvencioniranje stambenih kredita kao uzrok rasta cijena u dijelovima države.

“Ovako ga samo napuhujemo i kao što je ESRB rekao, taj balon bi mogao u srednjoročnom periodu puknuti, a tada bi posljedice po ekonomiju mogle biti devastirajuće, što smo već vidjeli prije 13 godina kada je iz SAD-a krenula globalna kriza”, ponovila je Benčić argumente za gradnju stanova u javnom najmu.

Iznijela je i podatak kako u Hrvatskoj trenutno ima svega 2% takvih stanova, dok je europski prosjek 15%.

Benčić je rekla kako se nada da će premijer Plenković poslušati barem ESRB, kad već nije slušao Zeleno-lijevi blok, ali ni Hrvatsku narodnu banku koja na isti problem upozorava godinama.

Za kraj, pozvala je Plenkovića “s obzirom na stavove nekih koalicijskih partnera o pojedinim ministrima” da krene u cjelokupnu rekonstrukciju vlade. Kod stavova koalicijskih partnera prvenstveno je mislila na ministra obrane Banožića, ali Benčić je naglasila i kako treba smijeniti kompletno vodstvo Ministarstva graditeljstva na čelu s ministrom Horvatom zbog njihove nemogućnosti da pokrenu obnovu.

„Kratkoročna šteta za dugoročnu korist građana Plenkoviću nije prihvatljiv model i zato se ne provode reforme kako bi Hrvatska postala koliko-toliko normalna zemlja”, kritično je zaključila Benčić.


Komentari