STRUKA NIJE OPTIMISTIČNA: ‘Pravi broj oboljelih veći dva do tri puta, sljedećih deset do 15 dana možemo očekivati porast broja umrlih’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL, Ilustracija

Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, u četvrtak je komentirala da zaraženih ima dva do tri puta više od službenih brojki.

“Možda ne deset puta, ali jedno dva do tri puta više, zato što mi pratimo cijele obitelji. U obiteljima obično testiramo jednog do dva člana jer ne možemo ih sve ni testirati. Već vidimo po njihovim simptomima, jer nam se redovno javljaju, da su zapravo oboljeli i ostali članovi obitelji, a mi ih držimo u kućama pod kontrolom, rekla je Krolo za HRT i dodala da ih ne šalju na testiranje kako se dodatno ne bi opteretio zdravstveni sustav.

Također je istaknula da se i prije epidemije upozoravalo na nedostatak liječnika.

Epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako se nadaju da epidemija popušta i da je to posljedica mjera, ali da se to još ne može reći sa sigurnošću.

“To često zna oscilirati pa ne možemo znati je li ovo oscilacija ili početak trenda pada. Najvjerojatnije ćemo sad preko blagdana imati manje oboljelih, manje će se i testirati, naravno, ali treba pričekati do iza blagdana da bismo mogli znati reći”, rekao je Kaić.

Dodao je da sljedećih 10-15 dana možemo očekivati porast broja umrlih jer on obično kasni dva tri tjedna za pojavom novooboljelih, a taj je broj sve do prošlog tjedna rastao.

Što se tiče kolektivnog imuniteta, Kaić je rekao da epidemija ne staje koliko god da ljudi obolijevaju i koliko god visoki bili postotci pozitivnih.

“Jedan od razloga možda je što preboljenje, pogotovo ako nije praćeno teškom kliničkom slikom, ne ostavlja nužno trajni imunitet”, objasnio je.


Komentari