Struju VIŠE NE PLAĆAMO paušalno, HEP ugrađuje daljinska brojila

Foto: Facebook

Rok za ugradnju daljinskog brojila je 15 godina.

HEP od 1. listopada mora svim svojim potrošaćima ugraditi brojila za očitavanje struje na daljinu, za nas bi to predstavljalo puno bolju kontrolu potrošnje i vjerojatno manje račune. To bi značilo kako ćemo struju plaćati prema stvarnoj mjesečnoj potrošnji, a paušalni računi odlaze u prošlost. No, kako to biva kod nas do ugradnje brojila ipak ćemo morati čekati.

“HEP operator distrubucijskog sustava dužan je u roku od 15 godina opremiti kupce iz kućanstva daljinskim očitanjem”, rekao je za dnevnik.hr, dr.sc. Srđan Žutobradić iz Hrvatske energentske regulatorne agencije. Poželi li netko ugraditi daljinsko brojilo prije nego HEP pokuca na vrata sve troškove će snositi sam. Cijena? Prava sitnica, minimalno 2 tisuće kuna. Nije puno, samo 15 godina čekanja ili više tisuća kuna za prijevremenu ugradnju.

Iz HERA-e su također poručili kako se uvođenjem ovog brojila ukida naknada od 10 kuna za mjesečno samoočitanje. Velika prednost je da će kupac moći vidjeti kada dolazi do opterećenja, a u budućnosti će vjerojatno moći prilagoditi svoje navike potrošnji i tako uštediti.

HEP će uvođenjem ovoga brojila moći na daljinu isključivati struju, ali to neće moći činiti petkom, subotom, nedjeljom te praznicima i danima uoči praznika.


Komentari