Stručnjakinja zabrinula Zagrepčane: Povratnici s godišnjeg često su zaraženi koronom?

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Da se s virusom ne samo pleše, nego očito i ljetuje potvrđuju i današnji podaci. Od 17 novih slučajeva u Zagrebu, njih 14 ima jasnu epidemiološku sliku. “Ti se ljudi nisu zarazili na području Grada Zagreba nego uglavnom na obali, na godišnjim odmorima”, rekla je danas Sandra Šikić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, piše dnevnik.hr

Zagreb bilježi velik broj zaraženih kada su u pitanju povratnici s godišnjih odmora, a opasnost predstavlja i to što se veća količina povratnika tek očekuje.

U dnevniku NOVE TV istaknula je kako se ne može reći da je Zagreb postao novo žarište te da se nada da se to neće ni dogoditi jer epidemiolozi rade 24 sata na tome da ulove sve kontakte zaraženih, da se spriječi lokalna transmisija bolesti.

“Oni građani koji se vraćaju s godišnjih odmora, a bili su na nekim masovnim okupljanjima, trebali bi izbjegavati kontakte s ukućanima starije dobi i kroničnim bolesnicima. Nadalje, ako osjete makar i blage simptome – povišena temperatura, gubitak osjeta njuha, okusa i mirisa, kašalj, curenje nosa – svakako se trebaju javiti svom liječniku, koji će ih uputiti na testiranje.

Nadalje, oni koji nemaju nikakve simptome, a znaju da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, također se moraju obavezno javiti svojem liječniku, koji će dalje kontaktirati epidemiologe”, kazala je,


Komentari

loading...