Stručnjak za sigurnost o napadu na Mamića: ‘Napadač ili se uplašio ili je amater’

FOTO: Dnevnik.hr

Isključio je mogućnost da su napad izvršili huligani ili nezadovoljni navijači.

Za Dnevnik Nove TV, stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila prokomentirao je napad na Zdravka Mamića. Za početak je kazao da se radi o klasičnoj sačekuši, koju su organizirali ljudi koji su dobro znali gdje će on biti u tom trenu.

Stručnjaka su u upitali i o mogućim krivcima.

“Čini mi se da se radi o dubljim razlozima. To je ili nekakva poruka ili mogući pokušaj ubojstva. Imamo premalo detalja da bismo u ovom trenutku mogli reći točno o čemu se radi. To će pokazati istraga. Ovisi o tome koliko je metaka ispucano, u kom je smjeru to ispucano, je li možda više metaka prema njemu, pa je onda osoba koja je izvršila pokušaj ubojstva promašila, radi se o osobi koja se uplašila ili je amater. Ili je upravo to što se napravilo bio plan i namjera, da ga se zastraši ili da ga se upozori, vjerojatno zbog nekih poslovnih razloga. Sumnjam da bi netko zbog huliganstva, zbog toga što se ljuti na njega kao pripadnika Dinamovog establišmenta išao ispucati metak iz vatrenog oružja. Nisam za takav slučaj do sada čuo”, kazao je Cvrtila.

Cvrtila sumnja i da će biti sreće u potrazi za počiniteljima:

“Teško je. Kad god se rade ovakve organizirane sačekuše, policija nije previše uspješna. Imali smo u Hrvatskoj dosta takvih slučajeva. Ovdje je otegotna okolnost ta što se to dogodilo u susjednoj državi, pa će dvije policije morati surađivati”.

Ipak, vjeruje da će policije iz dvije države dobro surađivati:

“U suradnji će biti efikasne. Samo je stvar u tome što se motiv mora tražiti u Zagrebu i negdje oko napadnutoga, a ne u Tomislavgradu, odnosno u mjestu u kojem se to dogodilo”.

Prokomentirao je i što misli kako će se Mamić ponašati nakon ovog:

“Teško je od njega išta očekivati. Znamo da je on dosta nepredvidljiv. Nije pokazao nikakav strah u ovome što mu se dogodilo. Vidjeli smo iz medija, možda on ima nekakvu viziju zbog čega mu se ovo dogodilo i koji su tu motivi i razlozi. On će to vjerojatno van svjetla pozornice i van policije i pravosudnih organa pokušavati rješavati”.

Cvrtila je zaključio da Zdravko Mamić, kao i svaki drugi državljanin, zaslužuje zaštitu.


Komentari