STRAVIČNE VIJESTI STIŽU IZ UN-a: Zika virus Europom će se proširiti preko Hrvatske!

Wikipedia

Kako se bliži ljeto i više temperature, komaraca, koji su glavni prijenosnici zaraze, bit će sve više.

UN-ova zdravstvena organizacija upozorava da se Europa treba pripremiti za dolazak Zika virusa. Kako se bliži ljeto i više temperature, komaraca, koji su glavni prijenosnici zaraze, bit će sve više. Iako je broj zaraženih u Latinskoj Americi u padu, na red je došla Europa.

“Broj zaraženih je u Brazilu, zemlji koju je najteže pogodila epidemija od kada je virus otkriven, je u padu jer južna hemisfera ulazi u jesen. No, ljeto u Europi će obilježiti porast oboljelih od Zika virusa”, kazala je Marie-Paule Kieny, pomoćnica glavne direktorice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Širit će se i preko Hrvatske

Pojasnila je i kako će s porastom temperatura u Europi doći i komarci koji prenose virus. Riječ je, naime, o dvjema vrstama komaraca. Prva je aedes aegypti, koja inače prenosi taj virus, a kako prenosi Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti, ona još nije nastanjena u Europi, ali zato je nastanjena druga, nama puno poznatija vrsta, aedes albopictus ili drugim riječima – tigrasti komarac!

Telegraph prenosi kako se tigrasti komarci po ljeti pojavljuju u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj te da će se preko tih zemalja virus širiti Europom. Tu je činjenicu potvrdio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Virus se prenosi i spolnim odnosima

Ipak, stručnjaci tvrde kako Europi ne prijeti epidemija jer je tigrasti komarac manje opasan od svojeg srodnika aedes aegyptija koji se nastanjuje u tropima. No, u spomenuti treba kako je samo u Brazilu od ovim virusom zaraženo više od milijun i pol ljudi, a u oko dvije i pol tisuće slučajeva virus je izazvao ozbiljna oštećenja mozga kod novorođenčadi. Riječ je o neurološkom poremećaju poznatom kao mikrocefalija, to jest, neravnomjeranom razvoju mozga u djece.

Virus se osim ubodom komarca, može prenijeti i spolnim odnosom. Naime, kanadske zdravstvene službe zabilježile su prvi slučaj prijenosa Zika virus putem spolnog odnosa. Zaražena osoba stanovnik je Ontaria, a virus je zaradio u Kanadi spolnim odonosom s osobom koja se zarazila na putovanju u Južnoj Americi.

Simptomi Zika virusa

Prvi noviji slučaj Zika virusa pojavili su se u svibnju 2015. godine, a od tada do danas, virus se proširio u najmanje 40 zemalja i zarazio je ukupno dva milijuna ljudi. Simptomi virusa su visoka tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i osip. No, znanstvenici ističu da najviše brige imaju trudnice kod kojih virus može uzrokovati mikrocefaliju nerođenog djeteta. Za Zika virus još uvijek nije napravljen lijek ni cjepivo, već se koriste samo lijekovi koji ublažavaju simptome.

Spomenimo i kako je virus otrkiven još 1947. godine, kada je bio izuzetno atkivan u Africi, a dobio je ime po majmunu iz šume Zika u Ugandi koji ga je prvi i proširio.

>>> IMAMO LI SE RAZLOGA BOJATI? Ovaj virus već je poharao Ameriku, a cjepivo uopće ne postoji!


Komentari