Tuga pred domom ubijene u Splitu: ‘Majka joj cijelu noć nije spavala, i ona je izgubila dite, ne daj Bože nikome’

30.11.2021., Split - Zapaljene svijece pred ulazom u trgovacki centar Lidl u kojem je muskarac tijekom dana nozem ubio zaposlenicu. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Nakon jučerašnje strašne tragedije u Splitu tijekom koje je Željko Đekić (54) nožem izbo svoju bivšu partnericu Vesnu P. (44), trgovina u kojoj se dogodilo ubojstvo je zatvorena. Na vratima trgovine danas je ostavljena obavijest kupcima.

“Poštovani kupci, danas će naša trgovina biti zatvorena uslijed nemilog događaja. Trgovinu ćemo otvoriti u četvrtak, 2. prosinca, prema redovnom radnom vremenu. Hvala na razumijevanju”, stoji u obavijesti, a prenosi Dalmatinski portal.

Ispred trgovine pale se lampioni, a spontano su se okupili i kolege ubijene V.P., a jedan od njih za za Index je kroz suze izjavio, “posljednje četiri godine vozim za Lidl, znao sam je, dobra, divna žena”.

Dalmatinski portal, uputio se u Dugopolje, odakle je i Vesna P. Kako pišu, pred kućom ih je dočekala Vesnina rođakinja koja je ispričala kako njena majka cijelu noć nije spavala. “To čovik čita svaki dan u novinama i onda postaneš jedan od onih. Nažalost ovo je postalo normalno”, kazala je rođakinja ubijene.

Pitali su je i novinari što će biti s djetetom, jer je splitski Centar za socijalnu skrb najavio dolazak.

“Nije važno… Meni nije žao ni mene ni nikoga, samo tog maloga. Stvar je učinjena, što se tu može. Tribamo ići naprid, svoju tugu nositi najbolje što znamo. Nje nema. Ne daj Bože nikome”, završila je.

Novinari istog portala otišli su i do splitskog kvarta Bačvice gdje je u stanu uz željezničku prugu, donedavno živio ubojica Đekić. Donedavno kažemo, jer će mu iduće neko vrijeme dom biti Bilice, ili koji drugi zatvor.

“Nije on dobro duže vremena, ka da je puka. Izbjegavali su ga i prijatelji”, rekao je za Dalmatinski portal jedan od Đekićevih susjeda. Kazao je također i da je ubijena Vesna P. u tom stanu donedavno živjela sa sinom, a odselila se prije otprilike pola godine.

Osuđuju ubojstvo

Komentarom na ubojstvo oglasio se i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, pa poručio ženama da prijavljuju nasilnike.

“Sve nas je zgranulo ubojstvo koje se jučer dogodilo u jednom trgovačkom lancu u Splitu. Često svjedočimo tome da se nasilje nad ženama opravdava, relativizira i interpretira na razne načine koji dodatno viktimiziraju žrtvu. A onda kada se dogodi jedno ovakvo svirepo ubojstvo zanijemimo i pitamo se kako je ovo moguće u našoj zemlji i u našem gradu u 21. stoljeću. Šutnja i zatvaranje očiju pred nasiljem nije rješenje. Prijavite nasilnike! Izražavam duboku sućut obitelji preminule žrtve. Nasilnicima nije mjesto među nama”, rekao je Puljak.

Javio se i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, čiji resor redovito pogađaju ogromne tragedije.

“Povodom strašnog i tragičnog događaja u Splitu u svoje osobno ime i u ime Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike želim ovim putem izraziti iskrenu sućut obitelji. Najžešće osuđujem ovaj čin nevjerojatnog obiteljskog nasilja. I ovaj nemili događaj još jednom ukazuje da borba protiv obiteljskog nasilje ne smije prestati. Moramo se kao društvo nastaviti boriti i raditi na tome da cijeli sustav bude bolji, kako bi spriječili ovakve događaje u budućnosti, a žrtvama ustrajno pomagati”, napisao je Aladrović na svom Facebook profilu.

Oba vrlo važna dužnosnika, jedan lokalni, a drugi državni, kao da olako shvaćaju ovakve situacije, pa šalju nekakve parole o tome da se nasilnici moraju prijavljivati i da kao društvo moramo biti bolji. Podsjetit ćemo kratko, na posljednju u nizu tragedija iz socijalnog resora kada je otac svoje troje djece ugušio u Zagrebu ili kada je rastrojeni muškarac u Međimurju prvo ubio svoju suprugu, pa onda sebe. Te dvije su samo posljednje u nizu tragedija koje pogađaju naše društvo i resor ministra Aladrovića. Slutimo da nasilnici neće biti naročito pogođeni ovim bezveznim izjavama i Puljka i Aladrovića, pa probuđene savjesti otići na policiju i reći – griješio sam.

Komentari