STRAŠNI RADNI UVJETI U TRGOVAČKIM CENTRIMA: ‘Dolaze kući u ponoć, a rade za minimalac’

Photo: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko- dalmatinske županije, Edita Maretić Dimlić upozorila je na alarmantno stanje radnih prava žena u toj županiji, ali i općenito u hrvatskome društvu. 

U sklopu najava kako će jedan trgovački centar u Splitu početi naplaćivati parking za 1500 ljudi koji u njemu rade, Dimlić je oštro ustala protiv takve odluke. Dodatan razlog za javni apel vidi u činjenici što su čak 90 posto zaposlenih zapravo žene, koje rade za minimalnu plaću od 3000 do 35000 kuna. Teško im je, stoga, od te male plaće, izdvojiti još 400 kuna za troškove parkinga.

Dimlić se također osvrnula na nezavidan položaj nezaposlenih žena, ali i onih koje rade za minimalnu plaću. Njihovi uvjeti rada, kaže, zaista su teški:

“Trgovački lanci se natječu koji će što duže raditi, a sve se to prelama preko leđa uglavnom radnica, koje doma dolaze u ponoć, potpuno iscrpljene,” napisala je Edita Maretić Dimlić za Slobodnu Dalmaciju. 

Sudjelovanje u politici može uvelike pomoći

Kako je kazala, svjesna jei  da će se teško poboljšati položaj žena u Hrvatskoj ako ne budu više participirale u političkom životu. O premalom broju žena u politici govori podatak kako su u novoj Vladi, koja zajedno s premijerom i zamjenicima ima 22 člana, samo tri žene, a slično je i na nižim razinama političke vlasti.

”Svi ovi muškarci koji su nam prošli tjedan čestitali Dan žena, neka pokažu to poštovanje i vrednovanje dogodine prilikom sastavljanja lista za županijske skupštine i gradska vijeća” poručuje Dimlić koja se između ostalog, bavi pravima žena na svim područjima pa su tako započeli su i suradnju sa Županijskom ligom za borbu orbu protiv raka, a u ovoj će se godini posebno baviti problemima s kojima se susreću žene s invaliditetom.

>>>NAKON FAKULTETA POSTALA ‘ROBINJA’! ‘Bojala sam se jesti, rušila sam se na poslu od gladi i fizičkog napora’


Komentari