Stranka iznijela poražavajuće podatke: Žene u Hrvatskoj zarade 13 572 kune manje od muškaraca

FOTO: Pixabay

Stranka Demokrati istaknula je u petak kako muškarci na godišnjoj razini u prosjeku zarade 13.572 kune više nego žene, te kako se jaz u plaćama prelijeva i u mirovinski sustav, pa su hrvatske radnice zakinute i kao umirovljenice, dakle imaju manje mirovine.

Saborski zastupnik Demokrata Mirando Mrsić i članica te stranke Marina Kasunić Peris na konferenciji za novinare naglasili su kako se žene u hrvatskom društvu susreću s brojnim problemima: manje plaće od muškaraca, nesigurnost radnog mjesta, teret brige za djecu i starije itd.

Demokrati su, kažu, za mnoge od tih problema nudili i nude konkretne prijedloge, no vladajući se na njih uporno oglušuju, a mnoge “tzv. lijevo orijentirane stranke” ne razumiju važnost podrške takvim prijedlozima.
Danas su u saborsku proceduru uputili Prijedlog zakona o promicanju transparentnosti u politici plaća čiji je cilj suzbiti jaz u plaćama.

Njime se zabranjuje izravna i neizravna diskriminacija u plaći za jednak rad, propisuje pravo radnika da od poslodavca dobije informaciju o plaći usporednih radnika drugog spola, obvezuje poslodavca koji zapošljava više od 50 radnika da izradi izvješće o plaćama, a onoga s više od 200 radnika na izradu dubinske analize plaća kako bi se suzbio jaz u plaćama između muškaraca i žena.


Komentari