STOŽER OBJAVIO DA SLIJEDI POPUŠTANJE MJERA! Na neke će se manifestacije moći bez ograničenja, ali postoje uvjeti

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 113 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 4436 testiranih, a tri su osobe preminule, objavio je Stožer na današnjoj konferenciji za medije.

“Bilježimo pad od 42 posto u odnosu na prošli tjedan. Prosječna incidencija je 44.9, najniža je u Istarskoj, najviša u Međimurskoj. Na 12. smo mjestu EU po incidenciji, a stopa smrtnosti od 2012 nas stavlja na 21 mjesto na ljestvici zemalja Europske unije, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti Vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivat će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnostima i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera. Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde”, rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović

“Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima može instalirati aplikacija koja će momentalno očitati QR kod s digitalne potvrde”, dodao je Božinović.

“Ostaje najviše 100 osoba na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sve osobe imaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost”, rekao je Božinović.

“Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja, a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde. Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, primjerice, publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz covid potvrde. Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom”, rekao je Božinović.

“Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epidemiološku situaciju svake pojedine osobe”, rekao je ministar.

Ministar zdravstva Vili Beroš se osvrnuo da na “prijedlog HZJZ-a ministar zdravstva proglašava kraj epidemije, ali to će biti tada kada se procijepimo u tolikoj mjeri kada se više neće širiti virus”.

“Mislim da su današnje mjere na neki način prekretnica, one nas vode kraju epidemije i vode nas u suživot s virusom dok s cijepljenjem to ne postignemo. U Europi svjedočimo određenim događajima koji nas podsjećaju na staro normalno. Postoje elementi koji su uvedenu u digitalnu covid potvrdu i konačno vidimo ‘svjetlo na kraju tunela’. Neki naši sugrađani planiraju se cijepiti na jesen, ali to je pogrešno jer cjepivo štiti najmanje osam mjeseci. Radimo i nešto puno značajnije, a to je onemogućavanje pojave novog vala u rujnu. Pozivam sve građane da slušaju struku. Sad je pravo vrijeme za cijepljenje, a jesen nije dobra odluka”, istaknuo je Beroš.

Komentari