STOŽER NAJAVIO STROŽE KONTROLE I KAZNE: ‘Boravak vani mora biti boravak vani, a ne na improviziranim terasama’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj znatno se pogoršala. Broj novozaraženih svakodnevno prelazi tisuću, a stožer najavljuje novi plan borbe protiv koronavirusa. Najavljene su strože kontrole i kazne.

“Danas imamo 1112 slučajeva zaraze od 6553 testiranih. Prije tjedan dana smo imali 823, a tjedan dana prije 590 novooboljelih. Na tjednoj razini, u prvih pet dana tjedna, imamo povećanje u odnosu na prošli tjedan čak 45 posto. Incidencija za Hrvatsku iznosi 248.5, najniža je u Virovitičko-podravskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj 660.3. Na ljestvici zemalja EU po tome je Hrvatska na 8. mjestu”, rekao je Krunoslav Capak.

Markotić je podsjetila da je EMA utvrdila da nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom, ali da će se pratiti nuspojave.

“Generalni je zaključak da je rizik od nuspojava manji nego opasnost od COVID-a”, zaključila je.

Od lokalnih stožera zahtijeva se pojačan nadzor provođenja mjera.

“Iz uvodnih napomena Capaka i profesorice Markotić jasno je da smo dugo vremena odolijevali negativnim vijestima. Sad je već očito da se prelijeva još jedan ciklus koji se krenuo prelijevati u Hrvatsku, najviše iz južnih županija. Sudeći po iskustvima iz okruženja i informacija o novim sojevima, i u Hrvatskoj po svemu sudeći kreće dominacija novih varijanti virusa koje su zaraznije. To nas stavlja pred ozbiljne zadaće, to se događa paralelno s pripremama za turističku sezonu.

Stožer je donio dvije upute kojima se od lokalnih stožera traži da pojačaju nadzor provođenja epidemioloških mjera što znači i sankcioniranje, a drugo je predlaganje mjera u suradnji sa strukom, ali i turističkim zajednicama. Možemo uspjeti samo ako svatko preuzme odgovornost .To ne znači prebacivanje odgovornosti na nekog drugog, ali treba nam pogotovo u ovoj situaciji, što veća i što šira uključenost svih koji moraju postati sastavni dio rješenja koja pred nas postavlja ova zahtjevna situacija, rekao je Božinović.

Dotaknuo se i teme ugostitelja. Onima koji krše mjere, bit će uskraćene državne kompenzacije.

“Mi smo i prije tjedan dana na presici govorili da kad se zatvore te plastične ili staklene stijene, kad se one griju, kad se grupiraju ljudi tamo, da to više nema veze s otvorenim prostorom i onim čime se Stožer vodio kad je odlučio o otvaranju terasa. Svi oni koji to rade riskiraju poslovanje svojih kolega, pogotovo onih koji se pridržavaju mjera. Ne jednom su nam predstavnici udruga iz tog sektora sugerirali da se kažnjavaju oni koji krše mjere. Boravak vani mora biti boravak vani, a ne u nekim improviziranim terasama“, zaključio je Božinović.


Komentari