Stožer: ‘Donijet ćemo nove mjere od 1.travnja. Bude li trebalo mijenjat će se i prije isteka’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je još jednu press konferenciju na kojoj se govorilo o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj, te epidemiološkim mjerama.

U ponedjeljak je zabilježeno 300 novih pozitivnih pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 9290. Među njima je 1247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 126 pacijenata. Preminulo je 18 osoba.

Podsjetimo, prošlog ponedjeljka u Hrvatskoj je bilo 150 novozaraženih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 267.522 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5911 preminulo, ukupno se oporavila 252.321 osoba od toga 1084 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29.191 osoba. Do danas je ukupno testirano 1,530.168 osoba, od toga 2 848 u posljednja 24 sata.

”U ovome tjednu imali smo ukupno 9733 novooboljela, znatno više od prošlog tjedna za 40 posto. Trenutna incidencija u 14 dana je 399, 9. Najnižu incidenciju među županijama ima Virovitičko-podravska županija, a najvišu Primorsko- goranska”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da bi u četvrtak trebale stupiti na snagu mjere, jer ističe 31.3. i sigurno će razmotriti sve mjere na nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vrijediti do sredine travnja, s obzirom na situaciju, stalno će pratiti razvoj, ako se pokaže potreba, mjere koje se donesu 1.4. ne znači da se ne mogu mijenjati i prije 15.4.

”Iz svega što smo čuli ne možemo biti zadovoljni. Mi ćemo sigurno razmotriti sve mjere o nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja, ali stalno ćemo pratiti situaciju i mjere koje stupe na snagu od 1.4. ne znači da se neće mijenjati i prije njihovog isteka”, rekao je Božinović.

“Što se lokalnih stožera tiče, imamo šaroliku situaciju, stožere koji su aktivni, no ne vidimo da je to prisutno kod svih, o tome ćemo morati voditi računa. Ne bismo htjeli s nekim mjerama ići predaleko u odnosu na neke stožere koji su se svojim odlukama potrudili. Više nikome nije tajna kako se ovaj virus širi i kako se može i kakvim mjerama zaustaviti, ako se svi posvetimo tome, imat ćemo bolju situaciju”.

Ministar Beroš istaknuo je kako sami, svojim ponašanjem utječemo na tijek i razvoj epidemiološke slike ovog, sada ga već i službeno nazivaju, trećeg vala.

Preraspodjele doza, više će ići u turističke županije i hoće li druge biti zakinute?

Capak je rekao da smo imali prilike čuti da se zna za dopis koji je uputio HZJZ, treba vremena da se doze na terenu prilagode.

“Imam tablicu koja kaže da je prosjek distribuiranih doza na 1000 stanovnika 133,6. Županije za koju pitate, a koja je iz političkih razloga rekla da se počelo cijepiti turističke djelatnike, što je laž, iz nje je 130,7, dakle tri doze manje od prosjeka. Najviše ima Sisačko-moslavačka županija, 174,7 doza na 1000 stanovnika. To je sve vrlo blizu i nastoji se svaki puta ispraviti, no lista se mijenja, izuzetan napor HZJZ je usmjeren na pravednu raspodjelu svih doza”, tvrdi Capak.

Slučaj preminule 12-godišnje djevojčice

“Nisam odgovoran za postupke bolnice, mislio sam da je ta priča gotova, imam nalaz. Rekao sam da nam je Splitska bolnica dojavila temeljem dokumentacije koju su napisali i zaključili, mi smo to prenijeli. Ja tu nemam komentar, rekao sam sve, ako netko smatra da se trebam ispričati, ispričao sam se u petak, mislim da nisam ništa pogriješio”, rekao je Capak.

Građani pohrlili u Srbiju na cijepljenje, što s tim?

Capak kaže da ima prijedlog da će zemlje same odlučivati o priznavanju cjepiva, za zemlje EU će to biti riješeno po centralnoj bazi podataka.

“Odobrenje u EU daje sigurnost u cjepiva, ja sam uvjeren da su ta cjepiva u redu, ali da su učinkovitosti kao i druga vektorska cjepiva koja se koriste u SAD-u i EU. No da bi se neko cjepivo proglasilo sigurnim u EU, mora biti dobra proizvođačka i klinička faza, je li osigurano da svaki mililitar bude jednake kvalitete, ne bih savjetovao ljude da se cijepe s ruskim i kineskim cjepivom dok se ne registriraju u EU. Ubrzat ćemo cijepljenje druge skupine, svima malo strpljenja, mislim da ćemo do ljeta uspjeti procijepiti više od 50% stanovništva”, rekao je Capak.


Komentari