STOTA GODIŠNJICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA “I tada se kao feniks pojavio Tuđman”

Premijer Andrej Plenković (foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu)

Znanstveno-stručni skup u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU, na kojem su uz premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića nazočili članovi obitelji Tuđman, ministri, saborski zastupnici i povjesničari, održan je u povodu 100. obljetnice Tuđmanova rođenja.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u subotu da je temeljno načelo djelovanja prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a Franje Tuđmana bilo “uvijek i sve za Hrvatsku” te naglasio njegovu ključnu ulogu u osmišljavanju i ostvarenju samostalne hrvatske države.

“Da nije se pojavio dr. Franjo Tuđman sa svim tim značajkama i osobinama, da se u to ludo vrijeme u Hrvatskoj i Jugoslaviji on nije pojavio sa svojim  djelovanjem – vrlo vjerojatno ne bi bilo slobodne i demokratske hrvatske države”, kazao je Vladimir Šeks.

Podsjetivši kako je krajem 1989. u Europi bio sumrak komunizma, Šeks je rekao kako se tada nad Hrvatskom nadvila opasnost imperijalne velikosrpske politike. “I tada se kao feniks pojavio Tuđman”, poručio je.

Osvrćući se na ratnu Vladu nacionalnog jedinstva, njezin predsjednik Franjo Gregurić kazao je da je Tuđman bio inicijator te vlade. “Nisam to bio ni ja, nije to bio ni Josip Manolić”, istaknuo je.

Govorili Gregurić, Granić, Šeks

Ta je Tuđmanova odluka iznenadila mnoge, posebice u HDZ-u, rekao je Gregurić, no Tuđman je shvatio da je u obrani zemlje potrebno jedinstvo svih snaga kako bi se stvorio blok koji je postojan, stabilan i čvrst u obrani tek stvorene države, koja je još bila pod moratorijem.

Podsjećajući na vanjskopolitičku situaciju u vrijeme stvaranja hrvatske države i oslobodilačkih akcija Hrvatske vojske, bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić istaknuo je kako je Tuđman sam donio odluku o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja” i prije toga “Bljesak”.

“SAD smo izvijestili, ali odluku je donio samo i isključivo predsjednik Tuđman. Nikoga nije pitao”, kazao je.

Granić je dodao da je Tuđman bio državnik koji je znao donositi odluke, koji je imao ogromnu širinu te je imao povjerenje u suradnike.

Komentari