ŠTO NAS ČEKA? Ovaj poznati epidemiolog je skeptičan prema popuštanju mjera nakon 15. veljače

Foto: Zagreb.info

“Dobili smo još jedno cjepivo i to je sjajna vijest, no ne sviđa mi se što su doze prilično male”, rekao je u Dnevniku HRT-a epidemiolog Branko Kolarić, član Vladinog Znanstvenog savjeta. Pojasnio je kako ovo cjepivo ima nešto manju učinkovitost u sprečavanju bolesti, ali istraživanja su pokazala da oni koji su se cijepili, a ipak su se zarazili, nisu razvili teži oblik bolesti i nisu završili u bolnici.

Istaknuo je kako je u ovom trenutku najbolje ono cjepivo do kojeg prvo dođemo. Kad se govori o starijima od 65 godina u istraživanju nije bilo obuhvaćeno dovoljno osoba te dobi da bi se dokazala učinkovitost.

“AstraZeneca provodi dodatna istraživanja o učinkovitosti na osobama starije životne dobi i vjerujem da će biti jednako učinkovito, nešto manje nego u mlađoj životnoj dobi jer stariji inače imaju nešto lošiji imunološki odgovor, ali ne može biti neučinkovito, rekao je. Savjetuje da se ne odbija cjepivo, veće su dobrobiti cijepljenja. Razlika u učinkovitosti cjepiva je vrlo mala, dodao je. Kolarić je dodao kako cjepivo ne spriječi zarazu, spriječit će teže oblike bolesti.

Govorio je i o ruskom i kineskom cjepivu, smatra da EU treba razmotriti nabavu svih cjepiva koja mogu proći registraciju.


“Cilj nam je što brže doći do što više doza cjepiva. Bilo bi dobro da se cijepimo da izbjegnemo treći val”, dodao je. Za turističku sezonu bi nam puno značilo, rekao je, da stignemo procijepiti sve turističke djelatnike.

Komentirao je Branko Kolarić i mjere koje su na snazi u Hrvatskoj, pa je rekao da one imaju dobar efekt, mnogo je bolje nego što je bilo. Skeptičan je što se tiče velikog popuštanja mjera zbog brzoširećih sojeva, dodao je kako tu treba biti vrlo oprezan. Što se tiče novih sojeva, rekao je kako ih kod nas još nismo sekvencirali, kada dođu, oni se brže šire i zato treba biti oprezan. Izjavio je kako je skeptičan prema popuštanju epidemioloških mjera, a mišljenja je da ne bi značajno popuštao mjere nakon 15. veljače jer smo do sada od njih imali dobar efekt u suzbijanju širenja zaraze.

Komentari