ŠTO NAM DONOSI 1. SIJEČANJ? Novi porezi, manje kamatne stope

www.torange.us

Od danas su na snazi novi zakoni kojima će se novčano dodatno opteretiti građane, ali i rasteretiti.

Od prvog siječnja na snagu stupa zakon kojim je uveden porez na na kapitalnu dobit, odnosno koji propisuje da i ulagači na burzi moraju plaćati porez na zaradu. Međutim, zanimljivo je to što su se ulagači u zadnji čas izborili, a o tome je Vlada odlučivala na jednoj od svojih posljednjih sjednica, da se porez plaća jednom godišnje, i to na razliku između kapitalne dobiti i kapitalnog gubitka.

Isto tako, već treću godinu za redom, padaju i kamate na kredite, a od danas se može proglasiti i osobni bankrot.

Ulagačima na burzi porez od 12 posto

Porez na kapitalnu dobit je plačat će svi građani koji u sljedećoj godini kupe dionicu i prodaju je do siječnja 2017, i to po stopi od 12 posto uvećanoj za prirez. Porez se ne plaća na dionice kupljene 2015. godine niti ako dioničari kupljene dionice drže najmanje 3 godine.

Manje kamate na kredite

Sve vodeće banke najavile su smanjenje kamata na kredite, što je trend koji se ponavlja već treću godinu za redom.

Na snagu stupa Zakon o stečaju potrošača

Poznatiji još po nazivu zakon o osobnom bankrotu, prezaduženi građani imat će priliku kontrolirane otplate dugova. Granađanin će biti oslobođen preostalih dugova nakon što unovči svoju imovinu i  raspodijeli ju svojim vjerovnicima.

Energetski certifikat i za iznajmljivanje

Od danas ćete morati imati energetski certifikat i za iznjamljivanje stanova, kuća i slično, a ne samo za njihovu prodaju. Po novome, svaka zgrada stambene ili poslovne namjene, ako je veća od 50 m2 ili njen posebni dio, a koja će se iznajmljivati, davati u najam ili davati na leasing mora imati energetski certifikat, piše Vecernji.hr. 

 

 

 

Komentari