Što će voziti? Policajci ostaju bez 726 automobila uoči sezone

Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Istekao leasing.

Iz policije su krenuli vraćati 726 vozila kojima je istekao operativni leasing i još uvijek se ne zna kada će dobiti nova. Riječ je mahom o Škodama Octavijama s policijskim oznakama. Važno je naglasiti da je tek ovog mjeseca završena isporuka 368 vozila bez policijskih oznaka koje je policija vratila još prošle godine. Proces obnavljanja voznog parka odužio se zbog pada Vlade.

Policija će vozila vratiti, ali još uvijek se ne zna kada će ih dobiti natrag. Naime, ponude su otvorene, razmatraju se, ali odluke o najpovoljnijem ponuđaču još uvijek nema. Ipak, ako ona i bude udkoro donesena trajanje postupka oviti o tome hoće li se netko žaliti. Ako do toga dođe, vozni par će vjerojatno neće obnoviti sve do rujna, ako žalbi, pak, ne bude vozila bi mogla stići već u lipnju. Većina od 726 vozila biti će vraćena ovaj mjesec, a ostatak do svibnja.

U manjim policijskim postajama strahuju da će neko vrijeme biti bez “šarenih” vozila, a upozorili su i da se ovaj “cirkus s vozilila” događa tik prije turističke sezone. Prošle godine je od MUP-a Sindikat hrvatske policije zatražio analizu stanja policijskog voznog parka jer su infomacije s terena govorile da je on u izrazito lošem stanju. Već tada su napomenuli da u ožukju istkeče leasing za puno vozila, te naglasili da “korist od primjene prakse MUP-a kojom se sva službena vozila nabavljaju putem leasinga, uz ograničenu kilometražu i određeno vrijeme povrata istih, imaju samo autoleasing kuće”.

Pomoćnih ministra Vlahe Orepića odgovorio je da je MUP pravodobno započinjao postupke nabave novih vozila pa je za njih 368 još u kolovozu 2015. raspisan javni natječaj. Procedura nabave 726 policijskih vozila pokrenuli su prošle godine u lipnju no ni četiri mejseca kasnije Državni ured za središnju javnu nabavu još nije bio objavio javni natječaj, piše Večernji. 

“Apeliramo da se postupak što prije okonča, ponajprije radi sigurnosti građana. Kada bi policija kupovala vozila u trajno vlasništvo, ovo se ne bi događalo”, kaže predsjednik SPH Dubravko Jagić.


Komentari