‘ŠTO AKO DOĐE SOJ KOJI SE ŠIRI JOŠ BRŽE?’ Vili Beroš poziva na oprez dok pljušte optužbe o plašenju građana

Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici u četvrtak istaknuo je da su nadležna tijela pravovremeno i učinkovito odgovorila na okolnosti povezane koronavirusom.

“Stožer je pravovremeno sukladno epidemiološkoj situaciji donosio, a kada je to epidemiološka situacija dopuštala i ublažavao mjere, stožer svakodnevno prati epidemiološku situaciju i pravovremeno reagira sam ili u koordinaciji sa županijskim stožerima održavajući fleksibilan pristup”, istaknuo je Beroš podnoseći Saboru izvješće o učincima provedbe mjera.

Objasnio je i na koji način funkcionira nabava cjepiva, te dodao da je do sada rezervirano 6.8 milijuna doza.

“Države članice ovlastile su Europsku komisiju da u njihovo ime pregovara s proizvođačima cjepiva u vrijeme dok se još nije znalo tko će i kada razviti cjepivo i sklapa sporazume o prethodnoj kupnji s onima za koje smatra da će ipak uspjeti proizvesti cjepiva. Doze članicama EU raspoređivale su se prema metodologiji Eurostata, solidarno i proporcionalno broju stanovnika, a Hrvatska je dosad pristupila sporazumima s pet proizvođača cjepiva kako bi količina bila dovoljna za besplatno cijepljenje svih građana Hrvatske”, istaknuo je.

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić optužio je Vladu za provođenje represivnih mjera i plašenje građana. Beroš je istaknuo da je virus opasan i da je potrebno biti na oprezu.

“Ja bih volio živjeti u tom svijetu gdje korona nije opasna, međutim, to nije na ovoj zemlji. Virus je danas jednako opasan kao i prije, u pojedinim državama odnosi živote većom snagom i brzinom nego ranije. U Hrvatskoj zbog mjera i odgovornosti građana to nije tako, što će biti ako dođe novi soj iz Velike Britanije, koji je prisutan u 45 zemalja i koji se u 13 zemalja u našem susjedstvu već širi lokalnom transmisijom, što je biti ako dođe soj iz Južne Afrike koji se širi još brže?”, zaključio je Beroš.


Komentari