STIŽU NOVE OSOBNE! Mijenjat će putovnicu, a koristit će se i umjesto zdravstvene iskaznice. Evo što nas sve čeka

Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski sabor je u prosincu izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici. Ministarrstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica i organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja istih. Novi zakon na snagu stupa 2. kolovoza, a promijenit će se – štošta.

Osim što će se novim osobnim iskaznicama promijeniti izgled, one će sadržavati i biometrijske identifikatora vlasnika, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju.

Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu s 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina. Rok za postupno ukidanje iskaznica koje ne udovoljavaju ovim kriterijima je 10 godina.

Osobne će vrijediti pet godina. Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina. Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.


Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta, a osobne iskaznice morat će imati svi koji navrše 16 godina, oni kojima je sud dozvolio sklapanje braka i svi s prebivalištem u Hrvatskoj.

U pravilniku stoji i kako će se na poleđini osobne iskaznice nalaziti prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, naglašavali su iz MUP-a.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na mobitelima i tabletima, a ne samo na računalima.

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Kako su objasnili iz vlade, građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu.

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, stoji u novom Zakonu, prenosi Index.

Komentari