STIŽU AVIONI Plenković najavio veliku vijest: ‘Sutra ćemo iznad Zagreba vidjeti dva Rafalea’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Iznad Zagreba, oko podneva u četvrtak poletjet će dva Rafaela, otkrio je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Navedena akcija simbolično je obilježavanje potpisivanja ugovora između Hrvatske i Francuske o kupnji 12 rabljenih višenamjenskih borbenih aviona. O kakvim se točno avionima radi, imat ćemo prilike vidjeti sutra.

Podsjetimo, u glavni grad Hrvatske večeras u službeni posjet dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron, a središnji događaj je upravo potpisivanje ugovora. Navedeno će potpisati ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly.

“Ti ugovori otvaraju jednu novu dimenziju i stranicu jačanja obrambenih sposobnosti hrvatske vojske, hrvatskog ratnog zrakoplovstva, strateško partnerstvo znači čvrstu potporu jedne od najutjecajnijih zemalja svijeta ne samo EU-a Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Banožić je na sjednici otkrio da je riječ o avionima potpuno kompatibilnima NATO standardima koji će Hrvatskoj biti “dostatni 30 i više godina”. Pored 12 aviona, u paketu je i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, te pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora tvrtki proizvođača.

“Osiguran je i moderan osnovni paket naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardiranje ciljeva te obuka osoblja po načelu ‘obuka obučavatelja'”, poručio je ministar obrane.

Na današnjoj sjednici, Vlada je prihvatila i političku deklaraciju o Hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu koji će dvije države potpisati sutra. Cilj je da se time dodatno ojačaju odnosi kao i suradnja kako bi ih se uzdiglo na novu stratešku razinu.


Komentari