STIŽE TREĆE CJEPIVO: Odobreno je za sve starije od 18 godina, evo kada dolazi u Hrvatsku

Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Ilustracija

U petak je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) najavio kako će od sljedećeg tjedna u Hrvatskoj biti dostupno treće cjepivo protiv covida-19, proizvođača AstraZeneca/Oxford te se tijekom veljače očekuje isporuka 150.000 doza cjepiva u Hrvatsku. Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je to cjepivo za sve osobe starije od 18 godina.

Inače, kliničke studije koje su uzete u razmatranje pri ocjeni pokazale su da je djelotvornost cjepiva je oko 60 posto u sprječavanju bolesti, koja je definirana prisutnošću barem jednog od simptoma bolesti uz laboratorijsku potvrdu infekcije. Procijenjena djelotvornost cjepiva u starijih osoba podjednaka je djelotvornosti u mlađih odraslih osoba, ali u podacima koje je EMA uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja ispitanika oboljelih u starijim dobnim skupinama.

Niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti koji zahtijeva hospitalizaciju, a u kontrolnoj skupini ispitanika zabilježeni su teški oblici bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti.

Nuspojave cjepiva, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih. Kao i kod ostalih cjepiva, jedina prava kontraindikacija za primjenu je preosjetljivost na sastojke cjepiva.

Iako cjepiva protiv covida-19 imaju različite deklarirane djelotvornosti na temelju kliničkih ispitivanja, koja se razlikuju po načinu i uvjetima provođenja, izravna usporedba djelotvornosti među cjepivima nije moguća.

Dodatne informacije o AstraZenecinom cjepivu pokazuju da jedna doza AstraZeneca cjepiva pruža zaštitu od oko 70 posto već tri tjedna nakon primjene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana, a prema Sažetku opisa svojstava lijeka, preporučeni razmak između prve i druge doze je od 4 do 12 tjedana,

Pokazalo se i da je konačan rezultat, tj. djelotvornost nakon druge doze viša kad je razmak između prve i druge doze veći, stoga preporučujemo da se druga doza AstraZeneca cjepiva primijeni 8-12 tjedana nakon prve doze, navode u HZJZ-u.


Komentari