STIŽE POPUŠTANJE, KAFIĆI RADE DO PONOĆ! Markotić vrlo zabrinuta novim trendom među cijepljenima: ‘To nije dobro’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

“Trenutna incidencija je 67,6, najniža u Istarskoj, a najviša u Međimurskoj županiji. Po 14-dnevnoj stopi incidencija u Europskoj uniji Hrvatska zauzima 12. mjesto, niža od prosječne u Europi. Stopa smrtnosti je 1996 što nas stavlja na 21. mjesto ljestvice EU-a”, otkrio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na početku redovne konferencije Stožera civilne zaštite.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, zabrinuta je zbog, kako kaže, nove varijante.

“Ta varijanta ulazi u necijepljenje skupine, najviše u Velikoj Britaniji zasad. Situacija je zabrinjavajuća i oni čine sve da ne dođe do većih posljedica. Stav Europe je da zasad ta varijanta napada vulnerabilni dio i mlađi dio pa treba doista biti oprezan”, poručila je Zagrepčanka godine pa dodala:

“U većini zemalja se indijska varijanta popela na 3 posto zaraženih pa to traži pozornost. Nije najsretnije za čuti, imamo dva izvješća koja su još u obradi. Zaraženi su i djelatnici koji su bili cijepljeni, ali nitko nije teško bolestan. Slično je i u Belgiji u Domu za starije, gdje je 60 do 70 štićenika oboljelo, 11 je umrlo, bili su cijepljeni ali su bili s brojnim komorbiditetima.. 10 do 15 članova osoblja je inficirano”.


Ne sviđa joj se ni novi trend ne primanja druge doze nakon prve, navodi.

“Vidimo da je trend da ljudi koji su primili jednu dozu odustaju od druge doze, to nije dobro. Fokus je da se trebaju cijepiti mlađi jer se među njima širi virus. Dosta zemalja se priprema cijepiti djecu 12 do 16 godina, Pfizer je odobren, bit će tijekom ili krajem ljeta i Moderna”, objašnjava Markotić.

Spomenula je i da se Portugal referirao da kod njih nema drugih varijanti, ali se kod njih širi Delta soj.

“U Španjolskoj je došlo do zaraze na natjecanju ljepote i širenja zaraze Delta sojem. Italija ima dosta stabilnu situaciju, u srednjoj Italiji primjećuju porast brazilske varijante. Trebamo zaključiti, ne smijemo misliti da pandemija prestaje, iako je situacija bolja… Treba se cijepiti čim prije s obje doze i dalje se treba pridržavati osnovnih mjera zaštite”, poručila je.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, potvrdio je da se ne možemo opustiti.

“O nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena slika i gospodarska u narednom razdoblju. Stožer produžuje mjere za javni prijevoz i trgovine do 30. lipnja. Ulazak u Republiku Hrvatsku osobama koje dolaze iz schengenskog prostora, a koje su cijepljene s dvije doze cjepiva bit će omogućen ulazak čim se cijepe drugom dozom, neće trebati čekati protek vremena od 14 dana”, rekao je Božinović.

Govorio je i o okupljanjima.

“Tu se prije svega radi o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, od večeras od ponoći mogu raditi do 24 sata, kafići, pekare, javna okupljanja… Ukida se zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima”, otkrio je.

Komentari