STIŽE PAKLENO LJETO! Konačno se doznaje što nam donosi vrijeme nakon hladnog i kišnog proljeća

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Kiša, kiša – i još kiše, riječi su to kojima bismo najbolje opisali nekoliko proteklih mjeseci. Stigao nam je i lipanj, oblaci se ne miču, a mi još uvijek ne znamo kako se odjenuti i hoće li nas “oprati” pljusak. A kakvo nas ljeto očekuje, saznajte u nastavku teksta.

Nakon, što se temperature tiče, uglavnom prosječnog ožujka, a zatim hladnog travnja slijedio je svibanj koji je u većem dijelu Hrvatske bio također hladniji od uobičajenog. Većina se ljudi stoga zaželjela sunca i pravog, vrućeg ljeta.

Kiša će, prema trenutnim prognozama, padati i ovog mjeseca, ali manje nego do sada. Ipak, sunce će često skrivati – oblaci. Međutim, razloga za optimizam još uvijek ima jer će krajem lipnja temperatura doći do 28 stupnjeva, a cijelog mjeseca ne bi trebala padati ispod 20.

Osim toga, ljeto koje nam stiže trebalo bi biti natprosječno toplo, a pogotovo vrući bit će srpanj i kolovoz. Očekuju se i toplinski valovi.

“Prema raspoloživom prognostičkom materijalu za klimatološko ljeto u većem dijelu zemlje predviđa se vrijeme toplije od višegodišnjeg srednjaka (1981. – 2010.) ili najmanje oko njega, uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u srpnju te osobito kolovozu moguće veće pozitivno odstupanje temperature od uobičajenih vrijednosti, dok je vjerojatnost pozitivnog odstupanja u lipnju manja. Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti ni pojava toplinskih valova, ali se oni na sezonskoj skali ne mogu prognozirati”, prognoziraju iz DHMZ-a

Iako će ljeto biti toplije od prosjeka, meteorolozi upozoravaju na moguće prodore hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece. Bit će i kiše, ali manje nego što je prosjek, osim u lipnju.

“Zbog većinom pljuskovitog karaktera oborine, prilično je izvjesno da će ona biti neravnomjerno raspoređena. S druge strane, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene moguće su i kraće kišne epizode ili grmljavinski pljuskovi karakteristični za ljeto. Lokalno oni mogu biti i izraženiji, ponegdje i s većom količinom oborine, usporedivom s tjednim ili čak mjesečnim količinama (pritom valja imati na umu da je primjerice u Dalmaciji, osobito na otocima”, stoji u prognozi.


Komentari