Stiže milijun doza ruskog cjepiva! Doznaju se detalji plana Vlade

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Čini se da je Vlada ipak odlučila da će se građani cijepiti i ruskim cjepivom, kako bi se do ljeta postigla željena procijepljenost od 70 posto populacije. Jutarnji od visokih izvora HDZ-a bliskih premijeru Andreju Plenkoviću doznaje kako će se u sljedećim tjednima nabaviti najmanje milijun doza ruskog cjepiva protiv covida-19 Sputnjik V, a postoji mogućnost i da nabavka bude još veća, čak i dva milijuna.

Time bi Hrvatska dobila cjepivo prije nego što ga odobri Europska agencija za lijekove, te bi se čekala dozvola od kako bi se moglo početi s cijepljenjem. Ako EMA bude odugovlačila, rusko cjepivo može odobriti i naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode (Halmed).

Pregovori s Rusima započeli su početkom veljače, kada je ugledni časopis u svijetu znanosti Lancet objavio kako je Sputnjik V sigurno i učinkovito cjepivo. Iako je Plenković bio iznimno oprezan jer rusko, baš kao i kinesko cjepivo nije prošlo treću fazu ispitivanju, zastoj u Europi je ostavio utjecaj, a nakon objave Lanceta, premijer je shvatio kako razloga za čekanje nema. U navedenom su ga potakli i bivši dekani Medicinskog fakulteta, koji danas rade u kabinetu premijera, Mato Granić i Zvonko Kusić, a i neki od članova Znanstvenog savjeta složili su se s navedenim.

“Hrvatska štiti svoje interese i važno je da cjepivo dobijemo prije nego što ga EMA odobri jer onda ne ovisimo o raspodjeli unutar EU, nego sami o sebi, što je naše pravo, a nakon toga ćemo, strogo poštujući pravila, početi s cijepljenjem. Time ne kršimo nijedno pravilo Europske unije”, rekao je sugovornik za Jutarnji.

Ono što je također važno jest objava ruskog Ministarstva zdravlja u kojem je istraživanje pokazalo kako je Sputnjik V učinkovit protiv britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja.


Komentari