Stipo Mlinarić pozvao premijera i Vladu da protjeraju srbijanskog veleposlanika

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić pozvao je premijera i Vladu da protjera srbijanskog veleposlanika iz Hrvatske, kao što su to učinile neke zemlje, a ministra Medveda je nazvao najvećim demagogom u Vladi jer odbija javno pritisnuti Srbiju zbog nestalih i ratne odštete

Podsjetio je kako je ukrajinski ministar obrane usporedio grad Buču, koji je uništen u ruskoj agresiji, a u stravičnom zločinu ubijeno 300 ljudi, s Vukovarom u kojemu je u zadnjih 48 sati prije pada ubijeno 1200 ljudi na Veleprometu i 260 na Ovčari, rekao je Mlinarić na konferenciji za novinare.

“Dok Ukrajina ima Buču, mi imamo svoje Bučje kod Pakraca u kojem je bio logor i u kojem je završio dr. Ivan Šreter, a ni 30 godina kasnije se ne zna gdje su njegove kosti”, kazao je.

Zločini u Vukovaru

“Za zločine u Vukovaru nitko nije odgovarao, a Hrvatska nije učinila ništa pa ni podignula kaznenu prijavu kako bi procesuirala JNA, što je tragedija ove i svih politika u posljednjih 20 godina”, poručio je Mlinarić i dodao da je drugog dana rata ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se obračunao sa svojom petom kolonom.

“HDZ je našu petu kolonu uveo u vlast, pri čemu mislim na SDSS. Poslije izbora u Srbiji prvu čestitku je uputio Vojislav Stanimirović, a poslije njega Andrej Plenković”.

Podržava protjerivanje ruskih diplomata

“Stanimirović je viđen na Ovčari 20. studenog 1991., gdje je počinjen masakr nad ranjenicima vukovarske bolnice a danas je uglađeni član SDSS-a i u Hrvatskoj puno bolje živi kao agresorski vojnik i okupacijski gradonačelnik nego branitelji koji su branili Vukovar, Škabrnju, Bučje, Petrinju i druge gradove. Do toga je dovela nepravedna politika pa branitelji koji su dali sve za Hrvatsku žive lošije od agresora”, rekao je.

Mlinarić podržava protjerivanje ruskih diplomata, što su neke zemlje već učinile, i smatra da tako treba postupiti i Hrvatska. Pozvao je premijera i ministra vanjskih poslova da protjeraju srpskom veleposlanika iz Hrvatske i naprave pritisak da se sa srbijanskom vlasti započnu razgovori o 1860 nestalih u Domovinskom ratu. Također smatra kako treba tražiti odštetu od Srbie za više od 15 tisuća logoraša u Srbiji i Hrvatskoj te za porušene gradove.

“Odštetu tražimo ne toliko zbog novca nego zbog povijesti, da se zna tko je bio agresor i da se nikada više ne dogodi da se ne zna tko je kriv, a tko je bio napadnut”. Smatra i da je Tomo Medved najveći demagog ove Vlade i Plenkovićev smokvin list, koji bi trebao javno “stisnuti” Srbiju.

Smatra kako rekonstrukcija Vlade treba krenuti od premijera Plenkovića kojeg je nazvao lošim izbornikom jer je u dvije Vlade zamijenjeno 18 ministara, a sada se očekuje smjena dodatnih pet ili šest, zaključio je Mlinarić.


Komentari